Antena 3 Externe Atena. Militanţii europeni s-au reunit pentru a denunţa "emergenţa neonazismului"

Atena. Militanţii europeni s-au reunit pentru a denunţa "emergenţa neonazismului"

de G.S.    |    16 Dec 2012   •   12:48
Atena. Militanţii europeni s-au reunit pentru a denunţa "emergenţa neonazismului"
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP

Militanţii europeni s-au reunit sâmbătă la Atena pentru a denunţa "emergenţa neonazismului", cu pancarte pe care se putea citi "Europa împotriva nazismului", relatează AFP.
   
La apelul mişcării antirasiste europene (Egam), 500 de persoane, potrivit poliţiei, şi aproximativ 1.000, potrivit organizatorilor, s-au reunit în cursul după-amiezii în piaţa Syntagma pentru a spune "Stop" partidului neonazist Zori de Aur, care a câştigat în iunie 7 la sută din voturi şi a intrat pentru prima dată în Parlamentul grec.
   
Acest partid este suspectat că se află în spatele violenţelor xenofobe împotriva imigranţilor şi homofobilor din Grecia, care s-au multiplicat în ultimele luni în timp ce criza continuă pentru al treilea an consecutiv.
   
"Era important ca noi, reprezentanţii a 20 de ţări europene, să venim la Atena pentru a ne arăta solidaritatea cu Grecia, ţara care este afectată cel mai dur de criză, şi pentru a lupta împotriva emergenţei celei mai periculoase mişcări neonaziste din Europa, Zori de Aur", a declarat presei preşedintele Egam, Benjamin Abtan.
   
"Mesajul nostru trebuie adresat întregii societăţi greceşti şi întregii Europe: această manifestaţie este doar începutul unei lupte împotriva neonazismului nu numai în Grecia, ci şi în Europa", a subliniat el.
   
Reprezentanţii comunităţii de imigranţi din Grecia, ai partidelor şi mişcărilor de stânga, sindicatelor şi organizaţiilor pentru drepturile omului, greci şi europeni, au defilat în linişte în centrul capitalei şi la poalele Acropolei din Atena, la aproximativ un kilometru de piaţa Syntagma.
   
Cu câteva ore înainte, poliţia elenă reţinuse cinci militanţi ai Egam care intraseră în Acropolă, unde intenţionau să arboreze un banner.
   
"Cinci persoane, între care un albanez, un croat, doi francezi şi un grec, au fost reţinute în cursul dimineţii şi duse la comisariat, dar au fost eliberate" după o oră, a declarat pentru AFP Abtan.
   
Calificând arestările drept "abuzive", el a declarat că "poliţia a recurs la intimidări în timp ce ar fi făcut mai bine să dea dovadă de mai mult zel în combaterea actelor de violenţă rasistă din unele cartiere ale Atenei".
   
Denumită "Împreună în Europa pentru democraţie", iniţiativa Egam urmăreşte să denunţe "dezvoltarea rasismului, a antisemitismului şi neonazismului în Grecia precum şi în alte părţi din Europa" şi le cere "democraţilor să se mobilizeze cu forţă şi hotărâre".
   
"Discursurile rasiste, antisemite şi care neagă Holocaustul, precum şi trecerea la acte violente care s-au multiplicat în Grecia ameninţă valorile fundamentale ale democraţiei, chiar în ţara în care s-a născut aceasta", subliniază un comunicat al Egam.
   
Sute de personalităţi elene şi străine, între care vânătorul de nazişti francez Serge Klarsfeld şi laureatul premiului Nobel pentru Literatură Dario Fo, precum şi mişcări ale drepturilor omului şi partide de stânga şi-au exprimat susţinerea faţă de acţiunea Egam.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close