Antena 3 CNN Externe Atentat în Irak: 32 de morţi, în ziua retragerii trupelor americane din oraşe

Atentat în Irak: 32 de morţi, în ziua retragerii trupelor americane din oraşe

Atentat în Irak: 32 de morţi, în ziua retragerii trupelor americane din oraşe
Sursa foto: irak retragere
01 Iul 2009   •   01:31

La câteva ore după ce trupele americane au predat controlul oraşelor irakiene către forţele interne, o maşină capcană a explodat în oraşul Kirkuk, ceea ce a dus la moartea a cel puţin 32 de persoane şi a rănit peste 100, a anunţat poliţia locală.
Atentatul a avut loc într-o piaţă aglomerată a oralşui, văzut ca potenţial loc de conflict între etnicii kurzi, arabi şi turci.
Retragerea americană spre bazele rurale din oraşe este primul pas spre retragerea totală a trupelor SUA până în 2012, conform acordurilor bilaterale semnate.
Cu toate acestea, unii irakieni se tem că plecarea armatei americane îi va lăsa decoperiţi în faţa atacurilor grupurilor de insurgenţi.
Irakul doreşte să demonstreze cât de mult a avansat, dar atentatul de la Kirkuk a subliniat fragilitatea câştigurilor în securitate, deşi Irakul este mai puţin violent decât acum patru ani, dar militanţii încă organizează atacuri frecvente.
La Washington, preşedintele american a salutat retragerea trupelor americane ca un punct important, dar a avertizat că vor veni "zile dificile" .
Atentatul de marţi a umbrit sărbătoarea ce cuprinsese Irakul pentru plecarea americanilor.
Antena3.ro

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close