Antena 3 CNN Externe Azerbaidjanul cere ajutorul SUA pentru soluţionarea conflictului cu Armenia

Azerbaidjanul cere ajutorul SUA pentru soluţionarea conflictului cu Armenia

Azerbaidjanul cere ajutorul SUA pentru soluţionarea conflictului cu Armenia
04 Iul 2010   •   11:51

Preşedintele azer, Ilham Aliev, a cerut duminică ajutorul Statelor Unite pentru găsirea unei soluţii "bazate pe legislaţia internaţională" a conflictului cu Armenia pentru enclava Nagorno Karabah, relatează AFP.

Azerbaidjanul se aşteaptă ca Statele Unite "să coopereze îndeaproape" pentru rezolvarea crizei, a declarat el, în prezenţa secretarului de Stat american, Hillary Clinton.
"Este o problemă foarte importantă pentru noi şi este principala ameninţare pentru securitatea regională", a adăugat Aliev. "Vrem să găsim o soluţie bazată pe legislaţia internaţională şi vrem să o găsim cât mai repede (...) Poporul nostru suferă", a spus el.

Clinton a afirmat că problemele ridicate de preşedintele azer "sunt importante" şi pentru Statele Unite.

Enclava Nagorno-Karabah, cu populaţie majoritar armeană, dar alipită Azerbaidjanului în perioada sovietică, şi-a proclamat independenţa după un război soldat cu 30.000 de morţi şi sute de mii de refugiaţi, desfăşurat între 1988 şi 1994, însă nu este recunoscută de comunitatea internaţională.

Mai multe confruntări între militari azeri şi separatiştii armeni, produse în ultima perioadă, au sporit tensiunea în zonă, în condiţiile în care autorităţile de la Baku şi Erevan nu reuşesc, la 16 ani după încetarea focului, să ajungă la un acord cu privire la statutul regiunii.

La summitul G8 de la Toronto, Franţa, Rusia şi Statele Unite s-au pronunţat pentru găsirea unei soluţii paşnice a conflictului, cerându-le liderilor celor două ţări "să înceapă să elaboreze un acord de pace".

Clinton urmează să meargă duminică seara la Erevan, iar luni, la Tbilisi, după ce a făcut deja escale la Kiev şi Cracovia.

Foto: topnews.in

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Hillary Clinton SUA armenia Azerbaidjan
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close