Antena 3 CNN Externe Bilanţul victimelor catastrofei feroviare din Spania a ajuns la 80 DE MORŢI. Mecanicul de locomotivă, urmărit penal

Bilanţul victimelor catastrofei feroviare din Spania a ajuns la 80 DE MORŢI. Mecanicul de locomotivă, urmărit penal

Bilanţul victimelor catastrofei feroviare din Spania a ajuns la 80 DE MORŢI. Mecanicul de locomotivă, urmărit penal
de O.P.    |    25 Iul 2013   •   19:00

UPDATE 18.50: Accidentul de tren care a avut loc miercuri seara la Santiago de Compostela, în nord-vestul Spaniei, s-a soldat cu 80 de morţi, potrivit unui nou bilanţ prezentat joi de către Prefectura Galicia, informează AFP. .

UPDATE 17.30:   Autorităţile spaniole au declanşat începerea urmăririi penale împotriva mecanicului trenului Alvia, care a deraiat seara trecută în Galicia, Spania. Potrivit presei locale, mecanicul a recunoscut faptul că trenul circula cu o viteză prea mare, într-o curbă periculoasă de pe traseu. Pe segmentul respectiv de cale ferată există o limitare de viteză la 80 km/oră, iar garnitura implicată în accidentul feroviar rula cu peste 190 km/oră.

UPDATE ora 13:00
Trenul care a deraiat miercuri seara la Santiago de Compostela, în nord-vestul Spaniei, provocând moartea a 77 de persoane, "nu avea nicio problemă operaţională", informează AFP.

Trenului i se făcuse revizia tehnică în cursul dimineţii din ziua accidentului, a precizat preşedintele companiei feroviare publice Renfe.

UPDATE ora 12:00 
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că nu s-au înregistrat victime cetăţeni români în accidentul feroviar produs miercuri seară la Santiago de Compostela, în nord-vestul Spaniei, informează Mediafax.

„Nu există niciun fel de date privind cetăţeni români care să fi fost implicaţi în acest dramatic accident, nici persoane decedate, nici persoane rănite", a afirmat Corlăţean joi, în cadrul unei conferinţe de presă.


UPDATE ora 11:00 "Eram acasă şi am auzit ceva ca un tunet, foarte puternic, am văzut mult fum", a declarat Maria Teresa Ramos, o femeie în vârstă de 62 de ani, care locuieşte la câţiva metri de locul accidentului şi care, din grădina sa vede o macara gigantică ce se pregăteşte să ridice vagoanele răsturnate.
   "Era un dezastru. Oamenii strigau. Toată lume a plecat să caute pături şi prosoape ca să ajute răniţii. Nimeni nu a văzut aşa ceva vreodată aici".

"Am auzit ceva ca un tunet. Era ca şi cum ar fi fost un cutremur de pământ", a povestit pentru AFP un martor ocular, în vârstă de 39 de ani, Francisco Otero, care se afla în casa părinţilor săi, în apropierea căii ferate.
  
"Am ajuns după un minut. Primul lucru pe care l-am văzut a fost cadavrul unei femei. Aceasta m-a impresionat. Nu am văzut niciodată în viaţa mea un cadavru", a adăugat el, contactat prin telefon. "Dar mai ales, ce m-a impresionat cel mai mult, a fost liniştea imensă. Era un pic de fum şi un mic incendiu", a povestit el.
  
"Totul era ireal. Erau vecini care se apropiau, încercau să scoată oamenii blocaţi în vagoane", a adăugat el.


UPDATE ora 08:00
: Cel puţin 77 de persoane au murit şi alte 143 au fost rănite în accidentul de tren produs miercuri seara în Santiago de Compostella, în nord-vestul Spaniei, potrivit unui nou bilanţ provizoriu anunţat joi dimineaţa de tribunalul regional din Galicia, relatează AFP.
  
Echipele de salvare au recuperat 73 de cadavre de la faţa locului, în timp ce patru persoane au murit la spital, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a tribunalului.



UPDATE ora 05:30 Scene de groază în Spania! Cel puţin 65 de oameni au murit şi peste 130 au fost răniţi după ce trenul în care se aflau a deraiat aseară în provincia Galicia. Iar bilanţul morţilor creşte de la o oră la alta, starea victimelor care au fost transportate deja la spital fiind critică, fără mari şanse de supravieţuire.

Ambasada României la Madrid a instituit celulă de criză. Deocamdată, nu se ştie dacă vreun român a fost implicat în tragicul accident.



La 20,40, ora locală, un tren de viteză a deraiat într-o curbă dificilă la trei kilometri de oraşul spaniol Santiago de Compostela. Trenul circula cu o viteză de 180 de kilometri pe oră, într-o zonă în care viteza legală era de doar 80 de kilometri pe oră, potrivit presei locale. Cele 13 vagoane s-au răsturnat, iar câteva s-au rupt în două din cauza impactului nimicitor. Aproape 250 de pasageri se aflau în tren.

Călătorii care au scăpat cu viaţă au dat primul ajutor oamenilor încă prinşi între fiare. A fost o luptă contracronometru pentru că cei blocaţi în vagoane riscau să ardă de vii.



Zeci de echipaje de intervenţie, ambulanţe, pompieri şi poliţişti, au fost trimise la faţa locului, însă

Oficialii spanioli au mers la locul accidentului pentru a se asigura că răniţii primesc tot ajutorul de care au nevoie.

Acest lucru nu i-a oprit pe spanioli să vehiculeze ipoteze despre producerea acestui accident. Românii din Spania ne-au povestit ce cred localnicii.



Între timp, o celulă de criză a fost instituită la ambasada României la Madrid. Până la acest moment, Ministerul Afacerilor Externe nu a confirmat dacă vreun român ar fi fost implicat în acest accident.

Autorităţile spaniole au deschis o anchetă în acest caz, considerat cel mai grav accident feroviar din Spania din ultimii 70 de ani.

×
Subiecte în articol: tren deraiat
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close