Antena 3 CNN Externe Kremlinul a înscris birourile regionale ale organizaţiei lui Navalnîi pe lista structurilor extremiste

Kremlinul a înscris birourile regionale ale organizaţiei lui Navalnîi pe lista structurilor extremiste

Parchetul rus a cerut vineri ca mai multe organizații ale opozantului Kremlinului Aleksei Navalnîi, în prezent încarcerat, să fie declarate „extremiste” și, prin urmare, interzise.

Kremlinul a înscris birourile regionale ale organizaţiei lui Navalnîi pe lista structurilor extremiste
Sursa foto: Hepta
de Alexandra Ionescu    |    30 Apr 2021   •   20:00

Procurorii ruși cer ca Fondul luptei împotriva corupţiei (FBK) al opozantului politic şi sediile regionale ale acestuia să fie declarate ”extremiste”. În cazul în care această cerere este acceptată de instanță, activităţile FBK ar fi interzise, iar membrii FBK şi simpatizanţii organizaţiei ar fi ameninţaţi de lungi pedepse cu închisoarea.

Dezbaterile urmează să se reia la 17 mai. Însă fără să mai aştepte până atunci, directorul reţelei regionale a opozantului a anunţat că aceasta se autodizolvă.

”Dizolvăm în mod oficial reţeaua”, a anunţat Leonid Volkov, într-o înregistrare video publicată pe reţele de socializare, precizând că unele dintre cele 37 de birouri regionale îşi continuă activitatea în mod independent.

"Din păcate, trebuie să fim sinceri: este imposibil să lucrăm în aceste condiții", a spus Volkov, avertizând că continuarea activității i-ar expune pe susținătorii Navalnîi  la urmărirea penală. 

Volkov a prezis că, dacă unele birouri se vor închide, altele se vor transforma în entități politice independente angajate în politica locală. Oricum ar fi, sfârșitul rețelei naționale a lui Navalnîi - de la Kaliningrad pe Marea Baltică la Vladivostok din Pacific - a reprezentat sfârșitul unei ere a politicii ruse.

Un tribunal de la Moscova a interzis săptămâna aceasta practic întreaga activitate a FBK – publicarea de conţinut pe Internet, organizarea de manifestaţii şi participarea în alegeri.

Înfiinţat în 2011 de către avocatul şi activistul care a devenit noua oaie neagră a Kremlinului, FBK este cunoscut în Rusia prin anchete prin care denunţă corupţia cercurilor puterii.

Cea mai răsunătoare anchetă, publicată în ianuarie, la câteva zile după întoarcerea în Rusia şi arestarea lui Navalnîi, îl acuza pe preşedintele rus Vladimir Putin de faptul că şi-a construit un palat la malul Mării Negre.

Vizualizată de 116 milioane de ori pe YouTube, această anchetă l-a obligat pe Putin să dezmintă în mod personal.

Echipa lui Navalnîi a anunţat joi că a descoperit că Aleksei Navalnîi, Leonid Volkov şi conducătorul FBK Ivam Jdanov fac obiectul unor proceduri judiciare despre care nu ştiau nimic până în prezent.

Acest verdict ar putea fi dat în urma unei audieri aflate în desfăşurare tot joi, la cererea Parchetului, ceea ce ar însemna că membrii respectivei organizaţii a lui Navalnîi ce are şi birouri regionale riscă interzicerea activităţii şi pedepse severe cu închisoarea, conform ABC News.

 

×
Subiecte în articol: Aleksei Navalnîi Kremlin
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close