Antena 3 Externe Cafeneaua pariziană atacată de terorişti și-a redeschis porțile. Cu ce mesaj și-a întâmpinat clienții

Cafeneaua pariziană atacată de terorişti și-a redeschis porțile. Cu ce mesaj și-a întâmpinat clienții

04 Dec 2015   •   17:38
Cafeneaua pariziană atacată de terorişti și-a redeschis porțile. Cu ce mesaj și-a întâmpinat clienții
Sursa foto: Foto:A La Bonne Bière

Cafeneaua A La Bonne Bière din Paris şi-a redeschis porţile, vineri, pentru prima dată în ultimele trei săptămâni, după atentatele teroriste din 13 noiembrie comise în capitala Franţei, informează huffingtonpost.fr.

"Să te reculegi, să te ridici şi, apoi, să bei un pahar de bere pe o terasă: la Paris, barurile şi terasele afectate de atentate portă încă stigmatele acelor atacuri teroriste, dar vineri, 4 decembrie, unul dintre ele, A La Bonne Bière, şi-a redeschis porţile", se afirmă în debutul unui articol publicat de ediţia în limba franceză a site-ului Huffington Post.

La trei săptămâni după atentatele de la Paris, cafeneaua A La Bonne Bière, în faţa căreia cinci persoane au fost asasinate, a devenit - ca şi La Belle Equipe (19 morţi), Le Carillon şi Le Petit Cambodge (15 morţi) - un loc de pelerinaj, reprezentând acele zone din Paris frecventate de tinerii care au ieşit în oraş pentru a se distra, dar care au fost masacraţi cu rafale de arme automate, trase de extremiştii islamişti din "comandoul teraselor".

În faţa fiecărui bar şi restaurant (vizate de atentate, n.r.) are loc acelaşi spectacol: sunt depuse mii de buchete de flori, lumânări, fotografii şi mesaje scrise în memoria victimelor.

În timp ce proprietarii sălii de concerte Bataclan, în care au fost ucise 90 de persoane, şi-au exprimat, miercuri, speranţa că această sală ar putea fi redeschisă la sfârşitul anului 2016, la cafeneaua A La Bonne Bière muncitorii au lucrat în ritm alert pentru a repune lucrurile în ordine. Astfel, A La Bonne Bière a devenit primul dintre stabilimentele vizate de atentatele teroriste care a fost redeschis.

Interiorul cafenelei a beneficiat de câteva retuşuri, uşa de intrare a fost refăcută, o nouă copertină a fost instalată. "A venit vremea pentru noi să fim împreună, uniţi, şi să mergem înainte, dar să nu uităm cele petrecute", se poate citi într-un mesaj scris pe panoul amplasat în faţa acestei cafenele, care şi-a primit primii clienţi, vineri dimineaţă, la ora 08.00.

Toţi au spus că au venit să bea ceea ce un obişnuit al localului a denumit "cafeaua libertăţii".

"Acest loc nu s-a schimbat, dar este imposibil să te prefaci că nimic nu s-a întâmplat, pentru că este un loc plin de emoţie", spune Valérie, o femeie din Paris care locuieşte în apropiere şi care este o clientă obişnuită a cafenelei. "Sunt fericită să revin aici pentru a bea o cafea, ca în fiecare dimineaţă, dar astăzi mă doare sufletul când mă gândesc la acea tragedie", a adăugat ea.

×
Subiecte în articol: Atentat terorist Paris

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close