Antena 3 CNN Externe Canada este gata să folosească forţa militară împotriva Rusiei

Canada este gata să folosească forţa militară împotriva Rusiei

Canada este gata să folosească forţa militară împotriva Rusiei
26 Aug 2014   •   17:12

Canada se declară îngrijorată faţă de expansiunea militară rusă din zona arctică şi este gata să îşi protejeze interesele din regiune folosind forţa militară, spune ministrul de Externe canadian, John Baird, intervievat de ziarul danez Berlingske.

"Suntem profund îngrijoraţi şi gata să promovăm şi să protejăm suveranitatea Canadei în zona arctică. Este o strategie prioritară pentru noi. Când vine vorba de militarizare, preferăm să aplanăm conflictul, dar este evident faptul că suntem în măasură să folosim forţa pentru a ne apăra suveranitatea", spune Baird, citat de sursa menţionată.

Toate statele arctice sunt limitate fiecare la o zonă economică de 200 de mile nautice. O mare parte din Marea Arctică este disputată de mai multe state pentru rutele comerciale şi potenţialul resurselor naturale.
Topirea tot mai accentuată a gheţarilor a deschis posibilitatea unor explorări de zăcăminte de petrol din regiune.

Criza din Ucraina a afectat cooperarea internaţională din zona arctică. Norvegia, SUA, Canada şi Danemarca au impus sancţiuni Rusiei, care la rândul ei a interzis importul de produse alimentare din aceste ţări.

În luna aprilie, Canada a anunţat că nu va participa la şedinţele Consiliului Arctic, desfăşurate la Moscova, după ce Rusia a anexat Crimeea.

×
Subiecte în articol: zona arctica
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close