Antena 3 CNN Externe Căpitanul de pe Costa Concordia îşi cere scuze pentru naufragiu: "Îmi pare rău, am fost DISTRAS"

Căpitanul de pe Costa Concordia îşi cere scuze pentru naufragiu: "Îmi pare rău, am fost DISTRAS"

Căpitanul de pe Costa Concordia îşi cere scuze pentru naufragiu: "Îmi pare rău, am fost DISTRAS"
12 Iul 2012   •   14:30

Căpitanul vasului de croazieră Costa Concordia, eşuat şi parţial scufundat în apropiere de coastele Italiei, şi-a cerut în sfârşit scuze pentru dezastrul produs în luna ianuarie, în urma căruia 32 de oameni şi-au pierdut viaţa.

Francesco Schettino a declarat că "i-a fost distrasă atenţia"  în momentul în care Costa Concordia a lovit o stâncă din apropierea malului.
El a mai spus, într-un interviu acordat postului italian de televiziune Canale 5, că îşi asumă responsabilitatea şi se gândeşte constant la victimele rezultate în urma naufragiului.
"Când se întâmplă un accident, nu se identifică doar cu vasul sau cu compania proprietară. Căpitanul este principalul răspunzător şi de aceea îmi cer scuze, ca reprezentant al întregului sistem".

Schettino a fost eliberat săptămâna trecută din arestul la domiciliu. Acuzaţiile care i se aduc, omor prin imprudenţă multiplu, responsabilitatea pentru producerea accidentului şi abandonarea vasului, rămân încă valabile.

Căpitanul, născut în Napoli, a admis că nu a acţionat decisiv atunci când nava de peste 144 de tone s-a apropiat prea mult de insula Giglio, de pe coasta toscană.
"A fost un accidenta banal, cu o breşă în interacţiunea oamenilor responsabili în situaţii de urgenţă. Asta a dus la gestionarea greşită a evenimentului nedorit. A fost ca o pană de curent în capul tuturor dar şi a instrumentelor de la bord. Mă învinovăţesc că nu am fost mai atent, am fost distras" a mai spus Schettino, care apoi a adăugat că un alt ofiţer se ocupa în acel moment de navigarea vasului de croazieră.
"Când am ajuns pe punte am ordonat trecerea navei pe comandă manuală, nu aveam comanda propriu-zisă. Navigarea era condusă de către un alt ofiţer".
Investigatorii l-au criticat dur pe Schettino, în repetate rânduri, pentru numeroasele greşeli, care au dus la producerea dezastrului.

Audieri preliminarii au avut loc în luna martie, în care mai mulţi ofiţeri şi oficiali ai companiei Costa Cruises au fost puşi sub acuzare.
Costa Cruises face parte din Carnival Corp., unul dintre cei mai mari operatori de croaziere din lume.

×
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close