x close

Ce implicaţii de ordin ştiinţific pot exista în urma deciziei lui Donald Trump de a retrage Statele Unite din acordul nuclear iranian

10 Mai 2018   •   13:03
Ce implicaţii de ordin ştiinţific pot exista în urma deciziei lui Donald Trump de a retrage Statele Unite din acordul nuclear iranian Foto: Facebook/Donald J. Trump

Pe 8 mai, preşedintele american Donald Trump a anunţat că va retrage SUA din acordul nuclear iranian, oprind eforturile de a stabili o colaborare ştiinţifică între cele două ţări. 

Mulţi savanţi au spus că mişcarea va face o situaţie gravă chiar mai rea.

În 2015, sub JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action), Iran a fost de acord să reducă programul nuclear şi să permită inspecţiile internaţionale în schimbul eliminării sancţiunilor economice impuse de SUA, Uniunea Europeană, Rusia şi China, potrivit Nature.

Matthew Bunn, cercetător la Universitatea Harvard din Cambridge, Massachusetts, caută să obţină aprobare pentru a iniţia un dialog cu savanţii de top în energie nucleară din Iran, cu miza finală de a îndrepta ţara către un program nuclear sigur.

Conform acestuia, decizia lui Trump poate împiedica o astfel de colaborare şi, de asemenea, poate duce la dezvoltarea unui program prin care Iranul ar deveni putere nucleară.
 

Citeşte mai multe despre:

decizie Trump acord nuclear
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati