Antena 3 CNN Externe Cercetătorii destramă mitul produselor destinate detoxifierii organismului

Cercetătorii destramă mitul produselor destinate detoxifierii organismului

Cercetătorii destramă mitul produselor destinate detoxifierii organismului
05 Ian 2009   •   14:27

Consumul de fructe şi legume este cea mai sigură cale pentru o viaţă sănătoasă, spun cercetătorii. Ei avertizează că nu există nici o dovadă care să demonstreze eficacitatea produselor destinate detoxifierii organismului. Compania Sense About Science a studiat 15 astfel de produse, de la apă îmbuteliată la creme exfoliante pentru faţă, şi au descoperit că efectele detoxifiante menţionate pe ambalaj sunt "ca şi inexistente". Ei spun că efecte similare se pot obţine printr-o alimentaţie sănătoasă şi somn.
Cercetătorii au provocat reprezentanţii marilor companii producătoare să explice pe înţelesul tuturor termenii aparent ştiinţifici folosiţi pe ambalaje şi în campaniile publicitare. În urma testului a rezultat că fiecare companie dă un înţeles prorpiu termenului de "detoxifiere". În majoritatea cazurilor, producătorii s-au văzut obligaţi să recunoască faptul că pur şi simplu au înlocuit termenii de "curăţare" sau "spălare" cu "detoxifiere".
Specialiştii au dat ca exemplu o cremă de faţă Garnier, care pretinde că detoxifică pielea prin înlăturarea toxinelor. "Toxinele", însă, s-au dovedit a fi mizeria, urmele de machiaj şi sebum acumulate pe parcursul zilei, care pot fi îndepărtate folosind orice tip de produs de curăţare a feţei.
De asemenea a fost studiat un program de cinci zile de detoxifiere a organismului propus de Boots. Biologul Evelyn Harvey susţine că oricine urmează instrucţiunile alimentare, recomandate de prospect, alături de produs, se va simţi mai bine. Rezultatele nu sunt însă atribuite produsului în sine, cât curei alimentare de care trebuie însoţit consumul lui.
Reprezentanţii Garnier se apără spunând că toate cosmeticele produse sub această marcă sunt "riguros testate şi evaluate", iar efectele au fost confirmate de consumatori. De asemenea, reprezentanţii companiei Boots spun că programul de detoxifiere a organismului a încurajat oamenii să bea mai multă apă şi să consume "ingrediente care luptă împotriva toxinelor şi ajută la protejarea organismului de pericolul reprezentat de radicalii liberi".
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: detoxifiere
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri în prima zi de Paşte. Ce trebuie să faci astăzi
x close