Antena 3 Externe Chile a solicitat, oficial, ajutorul comunităţii internaţionale. Bilanţ provizoriu: 723 morţi, 19 dispăruţi

Chile a solicitat, oficial, ajutorul comunităţii internaţionale. Bilanţ provizoriu: 723 morţi, 19 dispăruţi

02 Mar 2010   •   09:49
Chile a solicitat, oficial, ajutorul comunităţii internaţionale. Bilanţ provizoriu: 723 morţi, 19 dispăruţi


Guvernul din Chile a solicitat, oficial, ajutorul comunităţii internaţionale, în urma cutremurului de sâmbătă. Nici măcar armata nu-i poate stăpâni pe sinistraţii flămânzi şi disperaţi, care au ajuns să jefuiască magazinele şi depozitele de alimente. Bilanţul seismului, încă provizoriu, a ajuns la 723 morţi şi 19 dispăruţi.

Aproape două milioane de oameni au avut de suferit în urma cutremurului cu magnitudine de 8,8, unul din cele mai violente din ultimul secol.
Oraşe întregi au fost distruse de valuri seismice înalte de câţiva metri.

După două zile, în regiunile sinistrate domneşte haosul. Localnicii continuă să ducă lipsă de alimente, apă potabilă şi produse de primă necesitate. Luni, la Concepcion, în ciuda prezenţei militarilor, un centru comercial şi un supermarket au fost jefuite şi incendiate.

Guvernul a desfăşurat în regiune 7.000 de militari, care n-au adus, încă, şi ajutoarele aşteptate cu disperare.

În acest timp, echipele de salvare continuă căutarea eventualilor supravieţuitori.

După ce a crezut că s-ar putea lipsi de ajutorul străin, guvernul chilian a cerut, oficial, asistenţa comunităţii internaţionale. Uniunea Europeană, China, Japonia şi alte ţări au oferit deja milioane de dolari. Preşedintele brazilian Lula da Silva s-a deplasat la Santiago, unde este aşteptată şi Hillary Clinton.

Ajutoarele sunt încă insuficiente faţă de amploarea pagubelor evaluate între 15 şi 30 de miliarde de dolari.

Potrivit experţilor, cutremurul din Chile a fost de o mie de ori mai puternic decât cel din Haiti, de la 12 ianuarie.

Antena 3


Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close