Antena 3 CNN Externe Coaliţia Portocalie din Ucraina, dizolvată. Timoşenko se apropie de demitere

Coaliţia Portocalie din Ucraina, dizolvată. Timoşenko se apropie de demitere

Coaliţia Portocalie din Ucraina, dizolvată. Timoşenko se apropie de demitere
Sursa foto: iulia timosenko
03 Mar 2010   •   08:26

Coaliţia portocalie a premierului ucrainean Iulia Timoşenko a fost dizolvată, marţi, pierzându-şi majoritatea în parlament şi deschizând astfel drumul pentru ca noul preşedinte ucrainean să îşi consolideze puterea.
Aceasta prespune marginalizarea şi demiterea lui Timoşenko, fapt ce va pune capăt oficial Revoluţiei Portocalii din 2004. Rusofilul Viktor Ianukovici a învins-o pe Timoşenko în alegerile de luna trecută, dar aceasta a fost un adevărat chin pentru noul lider , refuzând să demisioneze şi contestând rezultatul votului.
Preşedintele parlamentului Volodimir Litvin a declarat Parlamentului că actuala coaliţie nu a mai putut demonstra că încă are majoritatea în cameră.
"Această coaliţie nu a venit cu destule voturi. De aceea anunţ încheierea activităţii coaliţiei ," sublinia Litvin. Partidele politice din Ucraina trebuie să formeze acum o nouă coaliţie majoritară şi cel mai probabil aceasta se va întâmpla în jurul Partidului Regiunilor al lui Ianukovici. Acesta declarase anterior că dacă nu poate crea o majoritate va dizolva parlamentul şi va convoca alegeri parlamentare.
Drept răspuns. Timoşenko l-a atacat pe Litin, care este şi el lider al forţelor portocalii din parlament, pentru că " a ruinat în mod ilegal coaliţia democratică" şi a deschis calea pentru "dictatura anti-ucraineană " a lui Ianukovici.
"Aceasta a fost ultima baricadă care merita apărată dacă doream să protejăm independenţa, suveranitatea noastră, puterea şi dezvoltarea europeană a ţării," declara Timoşenko. "Istoria îl va considera vinovat" .
Miercuri, parlamentul va organiza un vot în privinţa guvernului Timoşenko.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Iulia Timosenko viktor ianukovici
Parteneri
Vremea de Paște și 1 mai. ANM anunță când se încălzește
x close