Antena 3 CNN Externe Un colecționar de artă american a predat autorităților antichități furate în valoare de 70 milioane de dolari

Un colecționar de artă american a predat autorităților antichități furate în valoare de 70 milioane de dolari

Michael Steinhardt, miliardar și filantrop evreu, este nevoit să returneze autorităților antichități furate în valoare de 70 de milioane de dolari, pentru a evita urmărirea penală.

Un colecționar de artă american a predat autorităților antichități furate în valoare de 70 milioane de dolari
Sursa foto: The Times of Israel.
de Cerasela Stafie    |    07 Dec 2021   •   16:49

Mai mult, acestuia i s-a interzis să mai colecteze vreodată obiecte de artă. În schimb, Steinhardt, care este președintele Fundației Steinhardt pentru Viața Evreiască și co-fondator al Birthright Israel, o organizație care trimite tineri evrei în călătorii gratuite în Israel, nu va fi acuzat penal pentru achiziționarea a mai mult de 1.000 de piese care au fost adus ilegal din 11 țări, inclusiv Egipt, Grecia, Israel, Siria și Turcia, au spus procurorii.

Aceștia sunt termenii unui acord pe care Steinhardt l-a finalizat luni cu procurorul districtual din Manhattan Cyrus Vance, al cărui birou a început să-l investigheze cu câțiva ani în urmă. Totul a pornit de la o statuie libaneză pe care Steinhardt a împrumutat-o ​​Muzeului Metropolitan de Artă. Acea statuie, au concluzionat ei, a fost luată ilegal din Liban, exact cum s-a întâmplat și în cazul a nenumărate alte obiecte pe care Steinhardt le adunase de-a lungul anilor, în mare parte din țările din Orientul Mijlociu.

Atât avocații lui Steinhardt, cât și procurorul districtual din Manhattan, Cyrus Vance, au emis luni declarații, a raportat CNBC, cu viziuni foarte diferite a ceea ce s-a întâmplat: Steinhardt a spus că a cumpărat articolele cu bună-credință, dar procurorul nu a crezut afirmațiile acestuia.

”Timp de decenii, Michael Steinhardt a manifestat un apetit rapace pentru artefactele furate, fără a se preocupa de legalitatea acțiunilor sale, de legitimitatea pieselor pe care le-a cumpărat și vândut sau de daunele culturale grave pe care le-a provocat pe tot globul”, a spus Vance într-un comunicat, potrivit The Times of Israel.

”Tranzacțiile pe care le-a făcut nu cunoșteau granițe geografice sau morale, așa cum se reflectă în lumea interlopă întinsă a traficanților de antichități, a șefilor criminalității, a spălatorilor de bani și a atacatorilor de morminte pe care s-a bazat pentru a-și extinde colecția,” a adăugat.

Avocații lui Steinhardt au transmis cu totul alte informații, descriindu-l pe clientul lor dreprt ”păcălit”, dar bine intenționat: "Domnul. Steinhardt este încântat că ancheta de ani de zile a procurorului districtual s-a încheiat fără nicio acuzație și că articolele luate pe nedrept de alții vor fi returnate în țările lor natale. Mulți dintre dealerii de la care domnul Steinhardt a cumpărat aceste articole declaraseră că dețineau cu titlul legal articolele.”

Biroul lui Vance a condus ancheta în cooperare cu forțele de ordine din 11 țări, inclusiv Israel. Unele dintre articole au fost furate în timpul conflictelor din țări precum Liban, Irak și Turcia.  Steinhardt are interzis pe viață să achiziționeze orice obiect creat înainte de anul 1500.

×
Subiecte în articol: miliardar antichitati furt
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close