Antena 3 CNN Externe Conflict surd între serviciile secrete ruse şi cele americane

Conflict surd între serviciile secrete ruse şi cele americane

Conflict surd între serviciile secrete ruse şi cele americane
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
18 Mai 2013   •   15:24
Serviciile ruse de informaţii au dezvăluit vineri presei ruse numele şefului filialei CIA din Moscova în 2011, o încălcare excepţională a protocolului, după câteva zile de la anunţul FSB privind prinderea în flagrant a unui agent american ce încerca să recruteze un agent rus, relatează AFP, conform Mediafax.
Un reprezentant FSB (Serviciul federal de securitate) a oferit agenţiei de presă Interfax numele şefului filialei moscovite a CIA, subliniind că în 2011 FSB l-a "avertizat în mod oficial" împoriva unor "tentative provocatoare de a efectua recrutări în rândul agenţilor serviciilor ruse de securitate" şi l-a ameninţat cu "măsuri reciproce vizând agenţi CIA".
Postul de televiziune RT, finanţat de Kremlin, i-a dezvăluit de asemenea el numele, dar cu o ortografie uşor diferită de cea furnizată de către Interfax.
AFP, care nu este în măsură, pentru moment, să confirme numele exact al acestuia, a decis să nu îl publice.
La Washington, Jen Psaki, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, s-a limitat să declare vineri că nu a văzut aceste informaţii.
Rusia a anunţat marţi că a arestat în flagrant un diplomat american, agent CIA, care încerca să recruteze, la Moscova, un membru al serviciilor ruse, denunţând o "provocare" demnă de Războiul Rece.
"Agentul CIA Ryan C. Fogle, care lucrează sub acoperire ca secretar III la Departamentul politic din cadrul Ambasadei (Statelor Unite), a fost arestat în noaptea de luni spre marţi", anunţa FSB.
Ministerul rus de Externe l-a declarat pe diplomat persona non grata şi a cerut plecarea acestuia "cât mai repede".
La Washington, Psaki a refuzat vineri să spună dacă Fogle a părăsit sau nu Rusia.
 

×
Subiecte în articol: SUA Rusia FSB KGB CIA protocol servicii secrete presa
Parteneri
Meteorologii au anunțat când scăpăm de ploi
x close