x close

Consiliul de Securitate ONU a aprobat acordul nuclear cu Iranul

de A.M.P    |    20 Iul 2015   •   17:39
Consiliul de Securitate ONU a aprobat acordul nuclear cu Iranul 482 Foto:Agerpres/Xinhua

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a aprobat, luni, acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul, menţinând posibilitatea reactivării sancţiunilor dacă regimul de la Teheran va încălca termenii înţelegerii în următorii zece ani, informează Fox News.
   
Cei 15 membri ai Consiliului de Securitate ONU au adoptat în unanimitate proiectul de rezoluţie elaborat în contextul acordului nuclear cu Iranul.

În schimbul anulării sancţiunilor impuse de Statele Unite, Naţiunile Unite şi Uniunea Europeană, Iranul va limita activităţile nucleare.
   
Sancţiunile care au fost aplicate până acum Iranului vor putea fi reactivate dacă regimul islamist de la Teheran va încălca termenii acordului în următorii zece ani.
  
Iranul şi marile puteri din grupul P5+1 (SUA, M.Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) au ajuns, pe 14 iulie, la un acord privind programul nuclear iranian. Acordul include un compromis între Washington şi Teheran care va permite inspectorilor ONU să solicite vizite la obiective militare iraniene, în cadrul efortului de monitorizare, dar nu vor avea dreptul automat de a efectua inspecţii inopinate.

În cazul în care Iranul respinge o cerere de inspecţie, o comisie de arbitraj formată din reprezentanţi iranieni şi ai marilor puteri va decide dacă vizita trebuie permisă sau nu. Lipsa dreptului automat de a efectua inspecţii ar putea oferi Teheranului timp să muşamalizeze eventualele nereguli până la efectuarea vizitei. O concesie făcută de Iran este menţinerea sancţiunilor privind rachetele pentru încă opt ani şi a embargoului privind armele pentru cinci ani.
  

Citeşte mai multe despre:

acord nuclear iran ONU
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati