Antena 3 CNN Externe Copenhaga: Fond de 100 miliarde dolari pentru climă în statele sărace

Copenhaga: Fond de 100 miliarde dolari pentru climă în statele sărace

Copenhaga: Fond de 100 miliarde dolari pentru climă în statele sărace
Sursa foto: copenhaga
18 Dec 2009   •   09:05

Gazdele daneze ale conferinţei climatice de la Copenhaga au reimpulsionat discuţiile, joi, iar Washington a susţinut un fond de 100 miliarde dolari pentru a ajuta statele sărace.
Negocierile au fost într-un punct mort timp de 24 de ore, dar au fost reluate după ce premierul danez Lars Lokke Rasmussen a renunţat la planurile sale de a-şi prezenta textele de compromis pentru acord.

"Statele Unite sunt pregătite să colaboreze cu alte state pentru mobilizarea în comun a 100 miliarde de dolari pe an până în 2020 pentru abordarea schimbării climatice în statele în curs de dezvoltare?, arăta secretarul american de stat Hillary Clinton .
Uniunea Europeană a propus un fond global de 150 miliarde dolari, iar şeful grupului de state africane, premierul Etiopiei Meles Zenawi a sprijinit ajutorul climatic pentru cei mai săraci cu 100 miliarde dolari.

Acordul privind un fond climatic ar putea ajuta la atingerea unui acord final, care ar trebui să acopere multe alte măsuri, vineri- în ultima zi, de la salvarea pădurilor tropicale la piaţa de carbon şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Orice acord are nevoie de unanimitate. Iar unele state mici din insule şi din Africa, vulnerabile la secetă, inundaţii. valuri de călduri - susţin că nu vor fi de acord cu un acord de compromis.
Proiectele de text includ scopruri precum înjumătăţirea emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2050 sau obligarea statelor dezvoltate să îşi reducă emisiile cu 25 -40 procente până în 2020.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: schimbare climatica
Parteneri
Klaus Iohannis iese la pensie. Postul său de profesor va fi scos la concurs
x close