Antena 3 CNN Externe Cuba acuză SUA şi Europa de încălcarea drepturilor omului şi războaie pentru controlul resurselor

Cuba acuză SUA şi Europa de încălcarea drepturilor omului şi războaie pentru controlul resurselor

Cuba acuză SUA şi Europa de încălcarea drepturilor omului şi războaie pentru controlul resurselor
Sursa foto: Bruno Rodriguez Parrilla
04 Mar 2010   •   10:02

Cuba a acuzat Statele Unite, a căror administraţie democrată încearcă să relanseze relaţiile cu Havana, că a amplificat subversiunea contra statului comunist.
Ministrul de Externe, Bruno Rodriguez Parrilla, a criticat de asemenea Occidentul în general pentru că a creat un sistem economic global ce aduce moartea a milioane de persoane în statele sărace şi pentru că lansează războaie pentru a prelua controlul resurselor energetice.
Calificând lunga blocadă economică impusă de Washington drept genocid, el declara Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU: "Politica americană contra Cubei pe care guvernul preşedintelui Obama a păstrat-o neschimbată a curmat vieţile cubanezilor."
De asemenea, el arăta că moartea unui grevist al foamei - Orlando Zapata Tamayo - într-o închisoare din Cuba, despre care suporterii susţin că era prizonier politic iar Cuba arăta că este deţinut de drept comun, a declanşat o nouă escladare a subversiunii contra insulei.
Secretarul american de stat Hillary Clinton şi-a exprimat profundul regret pentru moartea lui Zapata şi arăta că acesta a fost închis deoarece a vobit deschis.
Experţii politici apreciază că această chestiune a dat o lovitură speranţelor unei îmbunătăţiri rapide a relaţiilor americano-cubaneze sau europene-cubaneze.
Vehemenţa discursului lui Rodriguez în faţa consiliului din 47 state sugerează că Havana are o opinie similară. Rodriguez acuza Occidentul că pozează în apărător al drepturilor omului la nivel mondial, dar este responsabil pentru abuzuri sistematice şi flagrante.

"Ei sunt cei care poartă responsabilitatea pentru actuala ordine economică internaţională ce ucide tăcut milioane de fiinţe umane care cad victimă înfometării, sărăciei şi bolilor care pot fi vindecate sau prevenite. SUA şi aliaţii europeni au recurs la manipularea terorismului pentru a lansa războaie al căror scop este controlarea şi cucerirea resurselor energetice din Irak şi Afganistan" .

Antena3.ro

×
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close