Antena 3 CNN Externe CUTREMUR PUTERNIC în urma unui nou TEST NUCLEAR în Coreea de Nord

CUTREMUR PUTERNIC în urma unui nou TEST NUCLEAR în Coreea de Nord

CUTREMUR PUTERNIC în urma unui nou TEST NUCLEAR în Coreea de Nord
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de M.Z.    |    03 Sep 2017   •   10:22

UPDATE 10.14 - Japonia şi Coreea de Sud au confirmat că Phenianul a efectuat duminică al şaselea său test nuclear, relatează agenţiile de presă Reuters, AFP şi Da. 

''Confirmăm în numele guvernului că Republica Populară Democrată Coreeană (Coreea de Nord) a efectuat un test nuclear'', a declarat în faţa jurnaliştilor ministrul de externe japonez Taro Kono. Executivul nipon a convocat o reuniune de urgenţă a Consiliului de securitate naţională. 

De asemenea, şeful Statului major interarme din Coreea de Sud a ajuns la concluzia că regimul nord-coreean a realizat duminică un nou test nuclear. 

Coreea de Nord a declarat că va face un 'anunţ important' la ora locală 15:00 (06:30 GMT), potrivit agenţiei de presă sud-coreene Yonhap. Phenianul anunţase duminică dimineaţă că a dezvoltat o bombă cu hidrogen care poate fi instalată pe noul tip de rachetă balistică intercontinentală de care dispune regimul nord-coreean. 

Institutul american de geofizică (USGS) a înregistrat duminică o mişcare telurică cu magnitudinea 6,3, semnalând o posibilă 'explozie' într-o mină din Coreea de Nord. Deflagraţia a fost localizată la 24 de kilometri nord-est de localitatea Sungjibaegam, în provincia Hamgyeong Nord. 

''Este o explozie mai degrabă decât un seism'', a declarat Jana Pursely, cercetătoare în cadrul USGS. La mai puţin de zece minute după prima 'explozie', a fost semnalat în acelaşi loc o nouă mişcare telurică, cu o magnitudine de 4,6. 

Agenţia de meteorologie din Coreea de Sud a anunţat că puterea exploziei produse de testul nuclear efectuat duminică de Phenian este de 9,8 ori mai mare decât cea de la testul precedent, realizat în septembrie anul trecut şi care fusese cel mai puternic dintre toate experimentele nucleare nord-coreene începând din 2006.

UPDATE 08.44 - Guvernul japonez confirmă că Phenianul a efectuat duminică al şaselea său test nuclear, a anunţat ministrul de Externe japonez Taro Kono, citat de Reuters, AFP şi Dpa. 

''Confirmăm în numele guvernului că Republica Populară Democrată Coreeană (Coreea de Nord) a efectuat un test nuclear'', a declarat în faţa jurnaliştilor ministrul de Externe japonez Taro Kono.

Executivul nipon a convocat o reuniune de urgenţă a Consiliului de securitate naţională. 

De asemenea, şeful Statului major interarme din Coreea de Sud a ajuns la concluzia că regimul nord-coreean a realizat duminică un nou test nuclear. 

Phenianul anunţase duminică dimineaţă că a dezvoltat o bombă cu hidrogen care poate fi instalată pe noul tip de rachetă balistică intercontinentală de care dispune regimul nord-coreean. 

Institutul american de geofizică (USGS) a înregistrat duminică o mişcare telurică cu magnitudinea 6,3, semnalând o posibilă ”explozie” într-o mină din Coreea de Nord. Deflagraţia a fost localizată la 24 de kilometri nord-est de localitatea Sungjibaegam, în provincia Hamgyeong Nord. 

''Este o explozie mai degrabă decât un seism'', a declarat Jana Pursely, cercetătoare în cadrul USGS. 

La mai puţin de zece minute după prima ”explozie”, a fost semnalat în acelaşi loc o nouă mişcare telurică, cu o magnitudine de 4,6. 

Precedentul test nuclear nord-coreean fusese efectuat în septembrie 2016, fiind cel mai puternic dintre toate testele nucleare realizate de Phenian începând din 2006.

----------------------------

Știrea inițială 08.07

Un cutremur cu magnitudinea 6,3 s-a produs duminică în Coreea de Nord, acesta fiind probabil din cauza unui test cu bombă cu hidrogen.

Coreea de Nord este posibil să fi efectuat duminică al şaselea test nuclear, a anunţat armata sud-coreeană, la câteva ore după ce Phenianul a făcut cunoscut că a dezvoltat o bombă cu hidrogen, transmite AFP. 

"Un cutremur provocat a fost detectat în apropiere de Punggye-ri, în Coreea de Nord, la orele 12.36, şi analizăm dacă a fost un test nuclear", a declarat într-un comunicat statul-major interarme sud-coreean. 

Institutul american de geofizică (USGS) a înregistrat, la rândul său, o mişcare telurică cu magnitudinea 6,3, semnalând o posibilă "explozie" într-o mină din Coreea de Nord. Deflagraţia a fost localizată la 24 de kilometri nord-est de localitatea Sungjibaegam, în provincia Hamgyeong Nord. 

"Este mai degrabă o explozie decât un seism", a declarat pentru AFP Jana Pursely, cercetătoare la USGS. "Acest eveniment petrecut la mică adâncime seamănă cu o explozie", a adăugat ea. 

Centrul chinez de supraveghere seismică a anunţat, de asemenea, o mişcare telurică cu magnitudinea 6,3, provocată de o "presupusă explozie", şi a localizat-o la o adâncime "zero kilometri", a anunţat guvernul într-un comunicat. 

Precedentele teste nucleare nord-coreene au antrenat toate mişcări telurice detectate de agenţiile geologice din străinătate. 

Coreea de Nord a afirmat duminică dimineaţă că a dezvoltat o bombă cu hidrogen putând fi instalată pe noua rachetă balistică intercontinentală de care dispune regimul de la Phenian. 

Mai mulţi analişti străini şi-au exprimat în ultimele luni îndoiala în privinţa capacităţii Coreii de Nord de a fabrica o bombă H (bombă cu hidrogen sau termonucleară) şi a o miniaturiza suficient pentru a fi instalată pe o rachetă. 

Agenţia oficială de presă KCNA a anunţat însă duminică dimineaţă că liderul de la Phenian, Kim Jong-Un, a inspectat o bombă de acest tip în cursul unei vizite la Institutul pentru arme nucleare al regimului nord-coreean.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close