Antena 3 CNN Externe Demiterea lui Traian Băsescu, comentată îndelung în presa internaţională. Ponta, comparat cu Viktor Orban

Demiterea lui Traian Băsescu, comentată îndelung în presa internaţională. Ponta, comparat cu Viktor Orban

Demiterea lui Traian Băsescu, comentată îndelung în presa internaţională. Ponta, comparat cu Viktor Orban
de O.P.    |    10 Iul 2012   •   05:36

Procedurile de demitere a preşedintelui Traian Băsescu sunt urmărite îndeaproape de Occident. Presa internaţională îl compară pe Victor Ponta cu omologul său maghiar, Viktor Orban. Mai mult decât atât, liderii europeni spun că au nevoie de mecanisme noi care să le permită să intervină atunci când un stat partener încalcă valorile democratice.

Jurnaliştii Financial Times îl compară pe Victor Ponta, într-o analiză publicată în ediţia online, cu omologul său ungar, Viktor Orban.

"În cazul lui Orban, a fost nevoie de luni întregi pentru ca partenerii externi să îşi manifeste îngrijorarea şi chiar şi atunci au făcut-o cu prudenţa diplomatică de rigoare. În cazul lui Ponta, ei au decis să ignore convenţionalismul şi să vorbească deschis şi repede."

Pe de altă parte, preşedintele Partidului Liberalilor Democraţi din Europa, Sir Graham Watson, a criticat dur reacţiile liderilor popularilor europeni cu privire la situaţia politică din România.

"Pare de necrezut că lideri ai PPE exprimă critici faţă de evenimentele politice din România. Nu e acelaşi PPE care l-a susţinut pe Berlusconi atunci când încălca regulile în politica din Italia? Nu e acelaşi PPE care îi susţine acum pe Borisov şi and Saakaşvili, care se joacă după cum poftesc cu regulile democraţiei în ţările lor? Şi nu europarlamentarii PPE l-au ovaţionat în picioare, vreme de 5 minute, pe Viktor Orban, la Strasbourg, în ciuda măsurilor sale anticonstituţionale?"

Ambasadorul italian la Bucureşti, Mario Cospito, a declarat, într-un interviu acordat TM News, că este preocupat de rapiditatea cu care preşedintele Traian Băsescu a fost suspendat din funcţie. Cu toate acestea, atâta timp cât poporul va fi cel care decide destituirea preşedintelui, statul de drept nu se află în pericol, a mai spus ambasadorul.

Publicaţia germană Deutsche Welle notează că Traian Băsescu nu este un bun democrat şi că este cel puţin la fel de corupt ca şi adversarii săi politici.



×
Subiecte în articol: diplomatie
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close