Antena 3 CNN Externe Diaspora Peste jumătate dintre cetăţenii UE opriţi în porturile britanice după Brexit sunt români

Peste jumătate dintre cetăţenii UE opriţi în porturile britanice după Brexit sunt români

Peste 60% dintre cetăţenii statelor UE opriţi şi chestionaţi de autorităţile vamale, în porturile britanice, după Brexit, sunt români. Unii avocaţi evocă o posibilă profilare rasială, dezminţită de responsabilii britanici, potrivit presei locale.

Peste jumătate dintre cetăţenii UE opriţi în porturile britanice după Brexit sunt români
Sursa foto: Hepta
de Mia Lungu    |    15 Sep 2021   •   21:50

Potrivit datelor oficiale, în primele şase luni ale acestui an 7.249 de călători au fost opriţi la sosirea în porturile Regatului Unit venind cu feriboturi sau prin Eurotunel. Dintre aceştia, 4.482 sunt români, în timp ce, de exemplu, bulgari în aceeaşi situaţie au fost numai circa 600, iar polonezi aproximativ 400, relatează TheGuardian.

Firma de avocatură Bates Wells notează că aceste date ar putea sugera numărul disproporţionat de mare al românilor care încearcă să intre în Regatul Unit după terminarea libertăţii de circulaţie în urma Brexitului, dar consideră pe de altă parte că ar putea fi vorba şi despre o profilare rasială discriminatorie a controalelor la graniţă.

Guvernul de la Londra a negat însă aplicarea vreunui criteriu de acest fel. ''Acuzaţia că facem profilări rasiale este falsă şi nefondată'', a răspuns un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne britanic.

''Dacă cineva soseşte la graniţele noastre, încercând să lucreze aici fără a avea acest drept, publicul aşteaptă ca noi să nu le permitem să intre, indiferent de naţionalitate. Aceste reguli sunt aplicate echitabil şi numai pe baza circumstanţelor individuale'', explică acesta.

Autoritățile britanice au adăugat că datele se referă la o perioadă a „măsurilor restrictive COVID-19, ceea ce însemna că toți sosiții nerezidenți se confruntă cu un control sporit la sosire, pentru a proteja împotriva cazurilor de coronavirus venite din afara țării”.

Procentul mare al românilor opriţi la intrarea în Regatul Unit - nu sunt încă disponibile datele privind sosirile în aeroporturi - mai poate fi explicat prin necunoaşterea regulilor aplicabile după intrarea în vigoare a Brexitului.

×
Parteneri
Averea lui Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL
x close