Antena 3 CNN Externe Diaspora Românii din SUA explică ce înseamnă visul american pentru ei: "Zile de muncă de 12-16 ore ca să ai un viitor mai bun"

Românii din SUA explică ce înseamnă visul american pentru ei: "Zile de muncă de 12-16 ore ca să ai un viitor mai bun"

Români care locuiesc în Statele Unite ale Americii au răspuns, pe o rețea socială, la întrebarea "Ce înseamnă visul american pentru voi?".

Românii din SUA explică ce înseamnă visul american pentru ei: "Zile de muncă de 12-16 ore ca să ai un viitor mai bun"
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    29 Ian 2023   •   18:05

Românii spun că au găsit în SUA respect din partea autorităților și posibilitatea de a-și atinge obiectivele și de a oferi copiilor un viitor mai bun.

"Ce înseamnă visul american pentru fiecare dintre voi?" a fost întrebarea de pe grupul de Facebook „Români în SUA” care a deschis o dezbatere intensă.

Cosmin Stoica vorbește despre diferențele din SUA și Europa:

"Visul american înseamnă zile de muncă de 12-16 ore, săptămâni de 80-100 de ore lucrate, ani la rând ca să ai un viitor mai bun. Diferența între SUA și restul țărilor este că aici ești plătit pentru munca pe care o depui, în Europa nu este așa.

În America, dacă ești dispus să muncești, bani faci, pentru aceeași muncă depusă în Sua față de EU ești plătit mult mai bine. În plus românii sunt mult mai respectați în SUA decât oriunde altundeva în Europa”, spune el.

Citește și: Româncă din Germania, gest impresionant pentru un tânăr de la casa de copii: Înduioșată de povestea lui Robert, i-a dat cheile unui apartament de lux în Cluj

Nicolae Lăcătuș îl contrazice pe Cosmin arătând nu crede că dacă "visul american" al vreunui român este să muncească între 12 și 16 ore pe zi. El susține că în Europa condițiile de muncă sunt mai bune, la fel și salariile.

"În Germania, sau Austria, sau Spania, după 8 ore de muncă ieși pe ușă imediat sau dacă dorești să mai rămâi ești plătit la oră, în funcție de munca prestată. La nemți, un profesionist în construcții are un salariu mediu de 52.000-55.000 € pe an și undeva la 25€ ora extra.

Aici în US aceeași persoană câștigă undeva la 45.000-50.000$ și 15$ la oră. Faci paritatea €/$ și vezi diferența. Toate astea în condițiile în care în Germania traiul decent e puțin peste jumate din cât ar costa în US. Depinde unde alegi să trăiești și cât de bine stai cu sănătatea, e simplu".

"Mie, USA mi-a oferit o soție frumoasă și iubitoare, prietenii mei cei mai buni, o biserică minunată unde mă simt ca într-o familie, un job bun prin care să pot ajuta oamenii în nevoi și o cetățenie", spune Cornel, potrivit Adevarul.ro.

"S-a cam terminat visul american"

Cami face referire la ce spunea actorul de comedie George Carlin: "Visul american e pentru cei care dorm".

"Chestia e că s-a cam terminat cu visul american. Sigur, George Carlin a fost un realist și vizionar, și are/n-are dreptate, unii oameni ar trebui scutiți de moarte, mi-ar placea să aud părerea lui despre situația de acum, dar dacă pe vremea lui și chiar până acum câțiva ani mai îndrăzneai să visezi, acum a devenit aproape imposibil.

Cei care suntem aici de 20 de ani sau mai mult am avut posibilitatea să realizăm ceva, ce nu am fi putut în România, să punem și un „nest egg” (ceva pus deoparte - n.r.) deoparte și să trăim decent". 

Stilul din corporațiile americane îi aduce aminte româncei de întreprinderile socialiste de pe vremuri: "Panouri de onoare și limba de lemn îmi provoacă o greață teribilă. Îmi pare rău pentru cei care încep viața acum, nici nu or să știe ce au pierdut."

"Libertatea de a deține arme face din aceasta țară una periculoasă"

Marina, o româncă care are rude apropiate în SUA, spune că a vizitat de câteva ori această țară.

"SUA este într-adevăr o putere economică, militară, o mare de resurse umane, o forță a lumii, aici orice idee pusă în practică te poate îmbogăți, americanii sunt foarte inventivi și sunt o sursă de inspirație pentru mine. Din punct de vedere turistic, totul e la superlativ."

×
Parteneri
Furtuna Renata a adus în România ploi torenţiale
x close