Antena 3 CNN Externe Europenii, puţin interesaţi de europarlamentare. Vineri votează cehii şi irlandezii

Europenii, puţin interesaţi de europarlamentare. Vineri votează cehii şi irlandezii

Europenii, puţin interesaţi de europarlamentare. Vineri votează cehii şi irlandezii
Sursa foto: alegeri europarlamentare
05 Iun 2009   •   11:00

Alegeri europarlamentare puternic marcate de absenteism în Marea Britanie, dar mai ales în Olanda. Aici, Partidul pentru Libertate al deputatului olandez de extremă dreaptă Geert Wilders a obţinut aproape 15% din voturi.

Liderul de extremă dreaptă a explicat motivele pentru care crede că a obţinut atât de multe voturi la alegerile europarlamentare. ?Am venit cu un mesaj puternic, acela că nu vrem să ne cheltuim banii în România şi Portugalia. Nu vrem ca Turcia să intre vreodată în UE şi nu vrem ca UE să devină un super stat uriaş. În al doilea rând, foarte mulţi oameni sunt împotriva actualului guvern, s-au săturat, iar noi oferim o alternativă puternică, prosperă şi pozitivă? a arătat acesta.

Doar 40% dintre olandezi au votat joi, iar specialiştii avertizează că o situaţie similară se va înregistra şi în celelalte ţări ale UE. Absenţa mizelor europene clare pentru acest scrutin şi dificultatea de a afla cu ce anume se ocupă eurodeputaţii contribuie la această lipsă de interes a electoratului.

Sondajele estimează o victorie a dreptei, în condiţiile în care stânga nu a reuşit să se mobilizeze.

Alegătorii din Irlanda şi Cehia sunt aşteptaţi vineri să se prezinte la urne. Sâmbătă vor ieşi la urne cei din Letonia, Slovacia, Malta şi Cipru.

Aproximativ 400 de milioane de alegători din cele 27 de ţări UE ar trebui să se prezinte la urne până duminică, pentru a-i alege pe cei 736 de europarlamentari. Rezultatele oficiale vor fi anunţate de Bruxelles.

Antena 3

×
Subiecte în articol: alegeri europarlamentare europeni votare
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close