Antena 3 CNN Externe Fenomen îngrijorător deasupra Macedoniei şi Bosniei

Fenomen îngrijorător deasupra Macedoniei şi Bosniei

Fenomen îngrijorător deasupra Macedoniei şi Bosniei
Sursa foto: sursa: freeimages.com/ Gustavo Guarienti
29 Dec 2015   •   09:45

Mai multe orașe din vestul Peninsulei Balcanice sunt afectate de o semnificativă poluare a aerului la începutul acestei ierni, relatează marți agenția France Presse.
Concentrația de particule de 2,5 microni în diametru (PM 2,5), periculoase deoarece pătrund adânc în plămâni, depășește de aproape o lună în mai multe orașe din Macedonia nivelul de 40 micrograme pe metru cub, prevăzut de normele europene.

În capitala Macedoniei, Skopje, aceasta era de 254 de micrograme pe metru cub, la Tetovo (nord-vest) — de 368, la Kicevo (vest) — de 204, la Veles (centru) — de 103.

Peste o mie de persoane au manifestat luni în fața sediului guvernului, cerând punerea în aplicare a unor măsuri ferme de combatere a poluării, consecință a unei vremi deosebit de blânde pentru o iarnă din zona continentală a Europei.

Demonstranții a cerut guvernului să ia în considerare, printre altele, limitarea traficului rutier în zonele urbane, interzicerea circulației vehiculelor cu motoare diesel și închiderea fabricilor învechite care poluează.

La rândul său, guvernul a cerut populației, în special persoanelor bolnave, femeilor însărcinate și copiilor, să limiteze ieșirile în aer liber.

În altă țară balcanică, Bosnia, școlile au fost închise joia trecută din cauza poluării majore a aerului, în timp ce mai multe alte orașe erau de asemenea sufocate, situație care persistă de câteva săptămâni.

Capitalele celor două țări, Skopje și Sarajevo, sunt înconjurate de munți și fluxul de aer este practic inexistent în timpul perioadelor stabile din punct de vedere meteorologic, menționează AFP.

Poluarea în capitala Macedoniei este cauzată mai ales de gazele de eșapament și de utilizarea cărbunelui pentru încălzirea a zeci de mii de case.

×
Subiecte în articol: poluare macedonia Bosnia
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close