Antena 3 CNN Externe Fostul agent FSB, otrăvit la Londra, era PLĂTIT de MI6

Fostul agent FSB, otrăvit la Londra, era PLĂTIT de MI6

Fostul agent FSB, otrăvit la Londra, era PLĂTIT de MI6
Sursa foto: Foto: AFP
18 Mar 2013   •   12:52

Serviciul Secret de Informaţii bitanic, MI6, a plătit cel puţin 140.000 de dolari, fostului spion rus, Alexander Litvinenko, care a murit după ce a fost otrăvit în Londra, în 2006, relatează The Sunday Times.

Noua dezvăluire din cazul Litvinenko aduce noi dovezi în ceea ce priveşte colaboarea lui cu MI6 şi sugerează că acesta ar fi fost ucis de către un spion rus, se arată în acelaşi material.

Alexander Litvinenko, fost agent FSB (fostul KGB), a devenit un critic acerb al regimului de la Kremlin. El a părăsit Rusia şi s-a mutat în Marea Britanie, în 2000, acolo unde a cerut azil politic.
Ulterior, a fost otrăvit în Londra, cu izotopul radioactiv Poloniu-210, în 2006, la scurt timp după ce obţinuse cetăţenia britanică.

Conform publicaţiei engleze, văduva fostului ofiţer FSB, Marina Litvinenko, susţine că plăţile MI6 au început la sfârşitul lui 2003, atunci când 27.000 de dolari au intrat în contul familiei.
MI6 i-ar fi asigurat lui Litvinenko un paşaport fals, mai spune sursa citată, citând detectivii britanici, care s-au ocupat de anchetă.
Din 2004, fostul spion primea 3000 de dolari lunar de la MI6. Sursa citată precizează că plăţile au continuat şi după decesul lui Litvinenko, până în martie 2007, la patru luni după ce acesta fusese intoxicat cu poloniu-210.

×
Subiecte în articol: FSB KGB
Parteneri
Elevii care pot avea vacanţa de Paşte prelungită
x close