Antena 3 CNN Externe Francezii îl SUSŢIN pe ministrul de Interne în problema romilor

Francezii îl SUSŢIN pe ministrul de Interne în problema romilor

Francezii îl SUSŢIN pe ministrul de Interne în problema romilor
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
28 Sep 2013   •   14:27
Nouă francezi din zece apreciază că romii se integrează dificil în societatea franceză, iar şapte francezi din zece consideră că ministrul de Interne Manuel Valls a avut dreptate să spună acest lucru, potrivit unui sondaj publicat de ziarul francez Le Parisien în ediţia online de sâmbătă, conform Mediafax.
Valls a declanşat o polemică dură în contextul campaniei pentru alegerile municipale şi europene, declarând că doar o minoritate a romilor doreşte să se integreze în ţara sa. Iar într-un nou incident guvernamental pe această temă, ministrul francez al Locuinţelor Cécile Duflot l-a acuzat că a trecut "dincolo de ceea ce pune în pericol pactul republican".
Însă, potrivit publicaţiei franceze, un sondaj efectuat de BVA pentru "Le Parisien-Aujourd?hui en France" şi emisiunea CQFD a postului i>télé arată că francezii susţin afirmaţiile ministrului de Interne.
Aproape în unanimitate - 93% -, persoanele chestionate apreciază că romii se integrează dificil în societatea franceză, potrivit sondajului. Alţi 5% consideră că aceştia se integrează "mai degrabă bine", iar 2% nu se pronunţă, potrivit ediţiei franceze a site-ului Huffington Post.
Această constatare depăşeşte clivajele politice, deoarece această opinie este împărtăşită de 98% dintre simpatizanţii dreptei şi de 84% dintre cei ai stângii, subliniază Le Parisien. Inclusiv alegătorii ecologiştilor sau Partidului de Stânga care, în schimb, condamnă afirmaţiile lui Valls, se raliază acestei idei a unui eşec al integrări a romilor, în proporţie de 76% şi, respectiv 69%.
În plus, o majoritate a francezilor (53%) consideră că romii se integrează "foarte rău".
De asemenea, această anchetă relevă o susţinere a lui Valls. În total, 77% dintre persoanele chestionate aprobă fermitatea ministrului de Interne atunci când acesta oferă asigurări că "integrarea poate să vizeze doar familii" şi că "nu există altă soluţie decât desfiinţarea taberelor şi expulzarea".
În schimb, 21% apreciază că Valls "greşeşte, pentru că nu trebuie să stigmatizeze o parte a populaţiei".
De asemenea, simpatizanţii dreptei sunt cei care aplaudă în masă discursul lui Valls (94%). O majoritate clară a alegătorilor stângii (55%) îl aprobă şi ei, dar 43% apreciază că ministrul socialist greşeşte, un procent deloc neglijabil.
După modelul liderilor lor, simpatizanţii ecologişti (60%) şi tabăra lui Jean-Luc Mélenchon (62%) sunt cei care condamnă cel mai clar declaraţiile locatarului Palatului din Piaţa Beauvau. 
Pe de altă parte, atunci când francezii sunt întrebaţi care cred că este poziţia lui Valls pe eşicherul politic, două treimi (67%) răspund că este chilibrat, "aşa cum trebuie să fie, nici prea, dar nici suficient de de stânga".
"După această polemică cu privire la romi, triumful ministrului de Interne este total în opinia publică", analizează Gaël Sliman, adjunctul directorului general al BVA, citat de Le Parisien. "Dar această polemică îi oferă un profit personal nu pentru că francezii îi dau dreptate şi, mai ales, nici pentru că ea nu afectează imaginea colectivă a Guvernului", afirmă el.
 
Pentru moment, Valls se bucură de susţinerea unei majorităţi a susţinătorilor stângii (57%), cu toate 39% dintre aceşti alegători nu îl consideră "suficient de stânga". 
Ministerul de Interne are tendinţa să considere că aceste date traduc "realitatea de pe teren", un lucru pe care majoritatea primarilor nu îl va contesta cu şase luni înainte de alegerile municpale, comentează Le Parisien.
Potrivit huffingtonpost.fr, sondajul a fost realizat pe Internet, în perioada 26-27 septembrie, asupra unui eşantion reprezentativ de 1.064 de persoane majore. 
 

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close