Antena 3 CNN Externe Franţa. Bărbatul ucis la Strasbourg, în timpul unei operaţiuni antitero, făcea parte din celula islamistă destructurată

Franţa. Bărbatul ucis la Strasbourg, în timpul unei operaţiuni antitero, făcea parte din celula islamistă destructurată

Franţa. Bărbatul ucis la Strasbourg, în timpul unei operaţiuni antitero, făcea parte din celula islamistă destructurată
Sursa foto: Foto: telegraph.co.uk
07 Oct 2012   •   12:24

O "celulă" islamistă radicală a fost destructurată sâmbătă în Franţa, iar unul dintre membrii săi, un francez în vârstă de 33 de ani, a fost ucis la Strasbourg după ce a deschis focul asupra poliţiştilor veniţi să îl aresteze, fiind suspectat de un atac împotriva unui magazin evreiesc în septembrie.
   
Unsprezece persoane au fost reţinute în cadrul acestei operaţiuni, relatează AFP.
   
"Este o operaţiune foarte serioasă, de anvergură, care a fost lansată de mai multe săptămâni şi vizează destructurarea reţelelor teroriste", a comentat de la Lille (nord) premierul francez Jean-Marc Ayrault.
   
Surse din cadrul poliţiei au insistat asupra hotărârii şi violenţei acestor francezi născuţi în anii '80 şi '90. Suspectul ucis la Strasbourg, Jérémie Louis-Sidney, a deschis focul cu un Magnum 357 asupra poliţiştilor care au ripostat, rănindu-l mortal, potrivit primelor elemente ale anchetei. Un poliţist a fost lovit de un glonţ la nivelul capului iar altul la nivelul inimii, dar ambii au fost salvaţi de echipamentul de protecţie.
   
Un alt bărbat, arestat în regiunea pariziană, avea o armă 22 Long Rifle, "pregătită de tragere", potrivit procurorului din Paris, François Molins. Poliţiştii au intervenit, de asemenea, la Cannes (sud), unde trăiau cinci presupuşi membri ai celulei, între care Jérémie Louis-Sidney.
   
Această operaţiune este legată de ancheta privind un incident la 19 septembrie, în care un bărbat a aruncat "o grenadă defensivă iugoslavă" într-un magazin cuşer din Sarcelles (regiunea pariziană), a precizat François Molins. Acest atentat, soldat cu rănirea uşoară a unei persoane, a tulburat comunitatea evreiască, la şase luni după atacul asupra unei şcoli evreieşti din Toulouse (sud-vest), în care Mohamed Merah a ucis trei copii şi un tată.
   
La 25 septembrie anchetatorii au descoperit pe grenadă urme ADN ce îi corespundeau lui Jérémie Louis-Sidney, "cunoscut DCRI din primăvara lui 2012". Acest bărbat născut la Melun, la est de Paris, codamnat în 2008 pentru trafic de droguri, a fost descris de procurorul Molins drept "un delincvent convertit la islamul radical".
   
Celelalte persoane care aparţin "unei reţele, aproape o celulă", potrivit magistratului, prezintă profiluri similare. Trei au cazier judiciar pentru infracţiuni de drept comun.
   
"Nu este vorba despre reţele teroriste care provin din exterior, este vorba despre reţele care sunt în cartierele noastre, Nu este vorba despre străini, este vorba despre francezi convertiţi, despre francezi musulmani", a declarat pentru postul de televiziune TF1 ministrul de Interne Manuel Valls, care îi va primi, duminică, împreună cu preşedintele François Hollande pe reprezentanţii comunităţii evreieşti.
   
Printre persoanele reţinute, "două sau trei sunt prozeliţi", a precizat o sursă apropiată dosarului.
   
În afară de bani lichizi, literatură islamistă şi material informatic, anchetatorii au confiscat "patru testamente", potrivit lui Molins. Procurorul din Strasbourg, Patrick Poirret, a declarat că în opinia sa Jérémie Louis-Sidney, un poligam, "voia probabil să sfârşească precum un martir".
   
Obiectivele acestei "celule" rămân totuşi necunoscute. În cadrul operaţiunii, poliţiştii au găsit o "listă cu asociaţii israelite în regiunea pariziană", potrivit lui François Molins. "Ancheta va trebui să stabilească" eventualele proiecte teroriste ale acesteia. Dar "ei se poziţionau clar ca adepţi ai jihadului", potrivit unei surse apropiate anchetei.
   
Atentatul din Sarcelles, comis potrivit martorilor de două persoane îmbrăcate în negru şi care purtau glugi, a avut loc într-un context tensionat, după o manifestaţie neautorizată la Paris împotriva filmului islamofob "Inocenţa Musulmanilor" şi la o zi după publicarea în revista Charlie Hebdo a unor caricaturi cu profetul Mahomed.

×
Subiecte în articol: operatiune ancheta glont cap inima
Parteneri
Ministrul Muncii anunță trei tipuri noi de vouchere pentru români
x close