Antena 3 Externe Franţa îşi prelungeşte starea de urgenţă cu câteva luni

Franţa îşi prelungeşte starea de urgenţă cu câteva luni

12 Noi 2016   •   22:05
Franţa îşi prelungeşte starea de urgenţă cu câteva luni
Sursa foto: Foto: Pixabay.com

Premierul francez, Manuel Valls, a afirmat sâmbătă la BBC că starea de urgenţă va fi, "fără îndoială, prelungită cu câteva luni" în ianuarie, în special în perspectiva prezidenţialelor, transmite AFP.

"În momentul de faţă, este dificil să se pună capăt stării de urgenţă. Cu atât mai mult cu cât, în câteva săptămâni, vom intra în campania pentru prezidenţiale cu mitinguri, reuniuni publice. Trebuie, deci, să ne protejăm democraţia", a declarat Manuel Valls în cursul unui interviu difuzat în cadrul emisiunii BBC HARDtalk.

"Pe de altă parte, dispozitivul stării de urgenţă ne permite arestări, controale administrative care sunt eficiente (...) Prin urmare, da, fără îndoială că vom mai trăi câteva luni cu această stare de urgenţă", a adăugat prim-ministrul.

Starea de urgenţă, decretată în Franţa după atacurile de la 13 noiembrie 2015 care au făcut 130 de morţi la Paris şi Saint-Denis, a fost prelungită cu şase luni la sfârşitul lui iulie.

Declarându-se "foarte prudent" în această privinţă, Manuel Valls a apreciat că riscul unui atac organizat de un comando cum s-a întâmplat la 13 noiembrie 2015 "are mai degrabă tendinţa să se reducă".

"În schimb, ne putem confrunta cu atacuri de tipul celui pe care l-am cunoscut la Nisa (86 de morţi în iulie 2016). Cu alte cuvinte, indivizi care sunt acţionaţi direct prin internet, reţele sociale de către Stat Islamic fără să fie nevoie să treacă prin Siria sau Irak", a adăugat premierul francez.

Referitor la o posibilă renegociere a acordului de la Touquet care fixează la Calais (nordul Franţei) graniţa franco-britanică, Manuel Valls a pledat pentru "cooperare".

"Întotdeauna putem face să evolueze un tratat, dar, dacă mâine spunem că nu mai există niciun acord, că numai există niciun tratat şi că frontiera este deschisă, mii şi mii de persoane se vor îndrepta spre Marea Britanie şi ar fi o tragedie pe Canalul Mânecii şi o problemă majoră pentru Marea Britanie. Acest lucru arată că avem nevoie de cooperare", a spus el.

Principalii candidaţi la primarele dreptei pentru alegerile prezidenţiale din Franţa (aprilie-mai 2017) au lansat un apel la renegocierea acordului de la Touquet, încheiat în februarie 2003 între Paris şi Londra.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Franta manuel valls

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close