Antena 3 CNN Externe "Gândacul mustăcios nici nu se aștepta la asta!" Stupoare în opoziția belarusă, după ce șeful ONU l-a invitat pe aliatul lui Putin la New York

"Gândacul mustăcios nici nu se aștepta la asta!" Stupoare în opoziția belarusă, după ce șeful ONU l-a invitat pe aliatul lui Putin la New York

Liderul autocrat din Belarus, Aleksandr Lukașenko, a fost invitat la un summit ONU dedicat dezvoltării durabile, organizat în SUA, la New York.

"Gândacul mustăcios nici nu se aștepta la asta!" Stupoare în opoziția belarusă, după ce șeful ONU l-a invitat pe aliatul lui Putin la New York
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    12 Mai 2023   •   16:22

Inițiativa a stârnit stupoare în rândurile opoziției din Belarus, unde Lukașenko a reușit să se mențină la putere de aproape 30 de ani, în contextul în care alegerile din 2020, denunțate de Occident ca viciate de fraude, i-au atras sancțiuni din partea Uniunii Europene.

Canalul Nexta_tv al opoziției belaruse a publicat pe contul de Twitter al organizației un material vitriolant, în care Lukașenko este numit "gândac mustăcios", iar liderilor internaționali li se reamintește represiunea din țară și numărul mare de deținuți politici. 

"Planurile secretarului general al Organizației, Antonio Guterres, au fost anunțate de directorul regional pentru Europa și Asia Centrală în timpul vizitei sale la Minsk.

Citește și: Un oficial din Belarus dezvăluie ce se întâmplă cu armele nucleare amplasate de Rusia

Material acid pe contul Twitter al canalului de opoziție din Belarus: "Dacă represiunea este obiectivul ONU, veți fi fericiți"

Gândacul mustăcios nu se aștepta la astfel de invitații din partea ONU și i-a mulțumit bucuros lui Guterres, asigurând că 'Belarus va contribui activ la pregătirea summitului și va participa în mod corespunzător la acest eveniment important'.

Summitul este programat în septembrie 2023.

Și acum principala întrebare pentru ONU: chiar vreți să invitați la summit un dictator sângeros care, timp de decenii, a suprimat cu brutalitate orice expresie a libertății cetățenilor belaruși? Chiar vreți să discutați la un summit despre dezvoltare durabilă cu un criminal de război care îi oferă lui Putin arme, sprijin și îi pune la dispoziție teritoriul pentru a invada și a lansa rachete asupra orașelor pașnice din Ucraina?

Dacă da, summitul dumneavoastră este un loc de legitimare și justificare a criminalilor de război. După cum a spus jurnalistul belarus Evgheni Kazarțev: 'Dacă între obiectivele dumneavoastră de dezvoltare durabilă se numără represiunea continuă, atunci veți fi fericiți'.

Acum, am dori să vă reamintim că în Belarus sunt în prezent recunoscuți oficial peste 1.500 de prizonieri politici. Dacă ONU a uitat, am dori să îi reamintim într-un material video ce se întâmplă în ultima vreme în Belarus", se încheie materialul publicat de Nexta_tv și însoțit de clipul anunțat.

Lukașenko, probleme de sănătate la parada de Ziua Victoriei, de la Moscova

Liderul belarus a fost unul dintre invitații președintelui Vladimir Putin la manifestațiile dedicate Zilei Victoriei, organizate pe 9 mai la Moscova.

Presa internațională a sesizat că Lukașenko a asistat la parada din Piața Roșie, unde a fost surprins cu un bandaj la mâna dreaptă.

Ulterior, el a mers alături de ceilalți președinți ai țărilor din CSI (Comunitatea Statelor Independente) și de Vladimir Putin, la mormântul Soldatului Necunoscut.

Presa a remarcat că lui Lukașenko i-a fost greu să meargă din Piața Roșie până la locul depunerii coroanelor de flori și a fost nevoit să folosească un vehicul electric.

Ulterior, el a plecat la aeroport, fiind însoțit pe drum de o ambulanță.

După încheierea ceremoniilor, Vladimir Putin și președinții din Armenia, Turkmenistan, Kazahstan, Tadjikistan și Uzbekistan au luat cina la Kremlin, fără Lukașenko.

Foto: președintele din Belarus, surprins la parada de 9 mai de la Moscova

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close