Antena 3 CNN Externe Hamas: Israel a ales cei mai agresivi lideri

Hamas: Israel a ales cei mai agresivi lideri

Hamas: Israel a ales cei mai agresivi lideri
Sursa foto: tzipi livni
11 Feb 2009   •   05:24

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a apreciat că israelienii au votat cu "cei mai agresivi" lideri în alegerile legislative de marţi.
Organizaţia care deţine controlul în Fâşia Gaza crede că discursurile acestora sunt extremiste, iar negocierile de pace sunt puse în pericol.
Partidul Kadima, condus de Tzipi Livni, s-a clasat pe primul loc în alegerile legislative din Israel, având un uşor avans faţă de partidul Likud (dreapta) al lui Benjamin Netanyahu, potrivit sondajelor la ieşirea de la urne.
Iar negociatorul palestinian Saeb Erakat aprecia că rezultatul alegerilor "paralizează" procesul de pace. El consideră că ?în Israel nu va exista un guvern capabil să facă ceea ce este necesar pentru încheierea păcii", a adăugat el.
Între timp, în Israel domină confuzia deoarece nu este clar cine a câştigat alegerile şi cine va face guvernul. Tzipi Livni l-a invitat pe rivalul de dreapta Benjamin Netanyahu să i se alăture în cadrul unui guvern de uniune naţională pe care ea să îl conducă conform sondajelor de opinie, ce dau partidul său de centru - Kadima cu un mic avans în faţa lui Likud.
Totuşi, cum rezultatele oficiale sunt încă aşteptate, partidul lui Netanyahu pare înclinat să se alieze cu alte grupuri de dreapta, iar oficialii şi analiştii cred că rezultatul este departe de a fi clar. În plus, Netanyahu a refuzat să îşi recunoască înfrângerea, iar partidul său l-a dat ca premier sigur.
Trei exit poll arată că partidul de centru Kadima al lui Livni va obţine cu două locuri de parlamentar mai multe decât Likud. Deşi partidul lui Livni deja şi-a proclamat victoria prin manifestări de bucurie, rămâne de văzut dacă avansul va fi confirmat de numărătoarea oficială. Mai ales că în istoria recentă sondajele s-au dovedit a fi departe de rezultat.
De asemenea, aceleaşi sondaje arată că posibilii aliaţi ai formaţiunii Likud ar obţine mai multe locuri din cele 120 din Knesset decât partenerii lui Livni. Potrivit sondajelor, partidul de extremă dreapta Yisrael Beiteinu va fi a treia formaţiune din ţară, cu 15 locuri în parlament, iar formaţiunea de centru stânga a Muncii, condusă de fostul premier Ehud Barak, pe locul patru cu 13 locuri.
Dan Meridor, un lider Likud declara că ?persoana care va forma guvernul va fi cea care are 61 de voturi. Nu văd cum Livni ar putea face asta .? În vreme ce Roni Bar-On, ministru de Finanţe şi lider Kadima , aprecia că ?electoratul a decis: o vrea pe Tzipi Livni. Cât despre un guvern de extremă dreapta, nu numai că nu are legitimitate în afară, dar nu are nici în Israel.?
Calculele politice că posibilele coaliţii au mici şanse de a duce la bun sfârşit dialogul de pace cu Palestina sau Siria.
Antena3.ro

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close