Antena 3 CNN Externe Păţania unei femei de 90 de ani care a aruncat la gunoi o icoană veche, în valoare de milioane de dolari | Acum pictura este declarată tezaur naţional, în Franţa

Păţania unei femei de 90 de ani care a aruncat la gunoi o icoană veche, în valoare de milioane de dolari | Acum pictura este declarată tezaur naţional, în Franţa

O icoană veche, înfățișându-l pe "Hristos batjocorit”, în valoare de milioane de euro era să ajungă la gunoi după ce o bătrână de 90 de ani a făcut curat în casă şi a decis că nu mai are nevoie de ea.

Păţania unei femei de 90 de ani care a aruncat la gunoi o icoană veche, în valoare de milioane de dolari | Acum pictura este declarată tezaur naţional, în Franţa
Sursa foto: GettyImages | CNN
de Claudia Popovici    |    20 Noi 2023   •   18:50

Totul a început în 2019 când o femeie, în vârstă de 90 de ani, a decis să facă o curățenie generală în casă. Aşa a ajuns să decidă că pictura care înfățișa o scenă cu Iisus Hristos batjocorit să fie la un pas să fie aruncată la gunoi, pentru că, în opinia ei, tabloul nu ar mai avea nicio valoare. 

Din fericire, un cuplu de colecționari de artă au văzut tabloul şi i-au propus femeii să îl cumpere ei. 

Problemele au apărut în momentul în care autoritățile au declanșat o anchetă când cuplul de colecționari au demarat demersurile pentru a-l evalua. 

După luni de cercetări, specialiştii au recreat traseul istoric al picturii. 

Astfel, urmare anchetei s-a stabilit că pictura " "Hristos batjocorit”, a fost pictată de maestrul florentin Cimabue în secolul al 13-lea şi acum valorează nu mai mult de 25 de milioane de dolari. 

Dată fiind importanță deosebită a picturii, Guvernul francez a semnat un acord cu proprietarii tabloului ca ceasta sa fie declarat tezaur național şi să fie integrat în colecția de artă de la Muzeul Luvru, notează businessinsider.com.

Laurence des Cars, directorul Luvru, și-a exprimat entuziasmul față de achiziție, afirmând că a fost o "mare bucurie” să fi achiziționat tabloul.

Suma plătită de Luvru pentru aceasta rămâne nedezvăluită. Des Cars a spus că "Hristos batjocorit” al lui Cimabue "constituie o piatră de hotar crucială în istoria artei, marcând trecerea fascinantă de la icoană la pictură. Pictura devenita acum celebră fi prezentată în curând alături de Maestà, o altă capodoperă a lui Cimabue aparținând colecțiilor Luvru și a cărei restaurare este continuă în prezent.”

×
Subiecte în articol: icoana Franta Muzeul Luvru tezaur
Parteneri
Mărturia exclusivă a celui care l-a dus pe Prințul Paul în Malta
x close