Antena 3 CNN Externe În fiecare zi, sute de oameni îşi dau viaţa pentru eliberarea ţării. Rebelii au ajuns în Damasc şi speră să scape Siria de sub domnia terorii lui Assad

În fiecare zi, sute de oameni îşi dau viaţa pentru eliberarea ţării. Rebelii au ajuns în Damasc şi speră să scape Siria de sub domnia terorii lui Assad

În fiecare zi, sute de oameni îşi dau viaţa pentru eliberarea ţării. Rebelii au ajuns în Damasc şi speră să scape Siria de sub domnia terorii lui Assad
Sursa foto: Foto: Sott.net
de O.P.    |    18 Iul 2012   •   06:08

Rebelii din Siria afirmă că au lansat bătălia decisivă pentru eliberarea capitalei ţării, Damasc. Luptele, deosebit de violente, s-au extins, în ultimele zile, până în centrul oraşului iar forţele regimului au mobilizat tancuri şi, pentru prima dată, elicoptere. În fiecare zi se înregistrează zeci de victime şi tot mai mulţi sirieni, civili dar şi dezertori din armată, se refugiază în Turcia. În acest timp, Rusia continuă să blocheze adoptarea unor noi sancţiuni împotriva Siriei.

Aşa-numita Armată Siriană Liberă, formată din militari care au dezertat din trupele regimului, a anunţat că bătălia pentru Damasc nu va înceta decât odată cu "eliberarea" totală a oraşului. Luptele, deosebit de violente, se poartă în mai multe cartiere, unde poziţiile rebelilor sunt bombardate din elicoptere.

Ofensiva insurgenţilor coincide cu aniversarea a 12 ani de la venirea la putere a preşedintelui Başar al-Assad, după decesul tatălui său, care conducea până atunci Siria. Opoziţia din exil afirmă că zilele regimului Assad sunt numărate.
Conducerea regimului susţine, însă, că armata controlează situaţia şi nu face decât să elimine aşa-zişi "terorişti" refugiaţi în apartamente şi moschei. Dar tot mai mulţi militari, inclusiv de rang înalt, dezertează. Unii se alătură insurgenţilor, alţii trec frontiera în Turcia, unde sunt găzduiţi, deja, aproape 40.000 de refugiaţi sirieni.

Militarul sirian exilat cu cel mai înalt grad, generalul Manaf Tlass, fost prieten cu Başar al-Assad, a făcut apel la o "tranziţie constructivă". La Moscova, trimisul special al ONU în Siria, Kofi Annan, a încercat să-l convingă pe Vladimir Putin să contribuie la soluţionarea crizei. Rusia nu vrea, însă, să-şi piardă aliatul din Orientul Mijlociu şi, deocamdată, armele par să fie cele care vor decide soarta Siriei.



×
Subiecte în articol: razboi civil siria
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close