Antena 3 CNN Externe Irak: Ali Chimicul, condamnat la moarte pentru a patra oară

Irak: Ali Chimicul, condamnat la moarte pentru a patra oară

Irak: Ali Chimicul, condamnat la moarte pentru a patra oară
Sursa foto: ali chimicul
18 Ian 2010   •   03:53

Ali Hassan al-Majeed, oficialul de pe vremea lui Saddam Hussein cunoscut ca Ali Chimicul, a fost condamnat la moartea pentru că a ordona atacul cu gaz din 1988 ce a dus la moartea a 5000 de kurzi.

Ali Hassan al-Majid a cerut, la acea vreme, atacarea satului irakian Halabja, în NE statului, când războiul dintre Iran şi Irak era pe final, motiv pentru care a primit o condamnare la moarte. Postul de televiziune irakiană Al-Iraqiya arăta că Majid va fi executat prin spânzurare.
Aceasta este cea de-a patra sentinţă de pedeapsă cu moartea.
Circa 5000 de persoane au fost ucise la Halabja, din care trei sferturi erau femei şi copii, în ceea ce se consideră a fi cel mai mortal atac cu gaze asupra unor civili.

Văr al lui Saddam, Majid şi-a câştigat macabara poreclă pentru ordonarea unui atacuri cu gaz otrăvitor, campanii de bombardamente şi deportări în masă ce au dus la moartea a circa 182.000 kurzi în anii 1980.

Anterior, el a mai fost condamnat la spânzurarea pentru genocid contra kurzilor, o a doua sentinţă în decembrie 2008 pentru crime de război comise în timpul revoltei şiite din 1991 în sudul Irakului.
Iar în martie anul trecut, Curtea supremă irakiană a dat o a treia sentinţă de condamnare la moarte pentru uciderea în 1999 a zeci de şiiţi în zona Sadr din Bagdad .
Oricum, el este cel mai cunoscut, probabil, pentru atacul de la Halabja în martie 1988, când avioane irakiene au aruncat timp de cinci ore un amestec de gaze, printre care Tabun, Sarin şi VX.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: condamnare la moarte
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri în prima zi de Paşte. Ce trebuie să faci astăzi
x close