Antena 3 CNN Externe Irak: SUA trebuie să părăsească oraşele până la 30 iunie

Irak: SUA trebuie să părăsească oraşele până la 30 iunie

Irak: SUA trebuie să părăsească oraşele până la 30 iunie
Sursa foto: armata SUA
05 Mai 2009   •   09:17

Guvernul irakian a exclus varianta de a permite forţelor americane să rămână în oraşele irakiene după termenul limită de 30 iunie, dat pentru reatragerea acestora, în pofida temerii că trupele irakiene nu pot face faţă provocărilor de securitate ce au urmat recentelor atentate.
Dacă se cere ca forţele americane să rămână în oraşe, inclusiv în problematicul Mosul, ar fi ruşinos pentru premierul irakian, care şi-a bazat viitorul politic pe afirmaţiile că ţara a depăşit momentul critic în războiul cu extremişitii suniţi sau şiiţi.
Plecarea trupelor din bazele din oraş este un important moment psihologic pentru mulţi irakieni, care sunt nerădători să preia conducerea după şase ani de ocupaţie militară.
Şeful statelor majore unite, amiralul Mike Mullen, declara că violenţa nu a crescut la un nivel ce ar forţa o schimbare în planul de retragere. Cu toate acestea, luna trecută, generalul Raymond Odierno declara că este preocupat că trupele irakiene nu vor fi pregătite să preia întreaga responsabilitate pentru Mosul până la sfârşitul lunii iunie.
De altfel, mulţi ofiţeri americani se tem că irakienii vor pierde controlul în Mosul în câteva luni.
Acordul de securitate irakiano-american prevede retragerea trupelor americane din zona urbană până la sfârşitul lunii iunie, şi din ţară până la finele lui 2011.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: armata americana razboiul din Irak
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close