Antena 3 CNN Externe Irak: Violenţa pune la îndoială planul de retragere al SUA

Irak: Violenţa pune la îndoială planul de retragere al SUA

Irak: Violenţa pune la îndoială planul de retragere al SUA
Sursa foto: Ray Odierno
20 Oct 2009   •   18:04

Promisiunea preşedintelui Obama de a retrage trupele americane din Irak şi să încheie operaţiunile de luptă până în septembrie 2010 este ameninţată din cauza nivelului mare de violenţă şi conflictul din parlamentul irakian, arăta comandantul american din acest stat.
Generalul Ray Odierno declara că grupurile militante este foarte probabil să declanşeze o campanie sângeroasă în următoarele luni, pe fondul pregătirii pentru alegerile de anul viitor.


?Este clar că al-Qaeda şi alte grupuri nu vor aceste alegeri. Cred că vor încerca să descurajeze poporul să voteze prin subminarea autorităţii guvernului irakian prin atacuri, pentru ca oamenii să îşi piardă încrederea în procesul democratic?, arăta generalul.
Parlamentul a eşuat de mai multe ori în aprobarea unei noi legi electorale, pe baza discuţiilor dacă buletinele de vot ar trebui să conţină numele candidaţilor sau doar a partidelor. Acum se discută despre amânarea alegerilor programate pentru 16 ianuarie.
Generalul s-a arătat îngrijorat de această perspectivă, mai ales că o amânare ar însemna şi încălcarea Constituţiei. De asemenea, un asemenea pas ar afecta şi promisiunea lui Obama de încheier a operaţiunilor până la 31 august şi retragerea totală până la finele lui 2011.

General Odierno comandă 120.000 de trupe şi a evidenţiat regiunile kurde din nord ca fiind cele mai vulnerabile în faţa insurgenţilor.

?Al-Qaeda încearcă să stabilească un cap de pod în nord şi apoi să se etindă. Din vară, zonele de etnie mixtă din jurul Mosul şi Kirkuk au fost ţinta a numeroase atacuri. Încercăm să găsim soluţii pentru reducerea tensiunilor între kurzi şi arabi. Al-Qaeda încearcă să exploateze fizurile.?
Antena3.ro

×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close