Antena 3 CNN Externe Irakianul care a aruncat cu pantofii în Bush, lăudat pentru că a încercat "să umilească tiranul"

Irakianul care a aruncat cu pantofii în Bush, lăudat pentru că a încercat "să umilească tiranul"

Irakianul care a aruncat cu pantofii în Bush, lăudat pentru că a încercat "să umilească tiranul"
16 Dec 2008   •   15:52
Muntadar al-Zaidi, irakianul care a devenit celebru pentru că a încercat să-l lovească pe preşedintele Bush cu pantofii, a acţionat spontan şi a reprezentat milioane de irakeini, susţine fratele acestuia. Pe de cealaltă parte, oficialii americani consideră că jurnalistul încerca să atragă atenţia asupra lui, nerecunoscând munca pozitivă a SUA în Irak. Irakianul este considerat un erou în ţara natală unde majoritatea oamenilor cred că a făcut bine atunci când a încercat "să umilească tiranul".
Durgham al-Zaidi, care uneori era cameramanul fratelui său, a descris ura acestuia faţă de "ocupaţia materială americană" şi "ocupaţia morală iraniană" reporterilor CNN. Acesta a mai declarat că este "mândru" de fratele său, a cărui acţiune, deşi pripită, este expresia a "milioane" de irakieni. Durgham a mai încercat să explice gestul fratelui său spunând că reprezintă "reacţia Irakului" la război şi la anii de sancţiuni impuse de SUA Irakului.
De cealaltă parte a baricadei, autorităţile americane cred că irakianul care a aruncat cu pantofii în Bush încerca să atragă atenţia asupra lui. În plus, reprezentanţii Serviciilor Secrete au declarat că sunt mulţumiţi de reacţia agenţilor săi, care au acţionat cu moderaţie.

Potrivit Washington Post, Eric Zahren, purtătorul de cuvânt al Secret Service din Washington a declarat:"Nimeni nu ar trebui să interpreteze mai mult decât ce a fost, adică doar o persoană care a aruncat cu pantofi". Acesta a mai spus că autorităţile irakiene vor fi cei care vor pedepsi gestul jurnalistului irakian.
Potrivit unui fost agent Secret Service, William H. Pickle, "în afară de pantofi, cele mai periculoase arme din sala de conferinţă erau probabil scaunele şi pixurile".
Durgham al-Zaidi, a mai declarat pentru BBC că fratele său a fost maltratat şi că are un braţ şi câteva coaste rupte şi că a suferit răni la ochi şi la picior. Familia al-Zaidi intenţionează să apeleze la un avocat egiptean pentru a-l apăra pe Muntazer.

Vizita de adio a preşedintelui George Bush la Bagdad, înainte de încheierea mandatului, a fost marcată de un atac mai degrabă umilitor decât periculos. Bush a fost ţinta pantofilor unui reporter localnic care a dorit să-şi manifeste ura şi dispreţul faţă de americani. "Uite un cadou de la irakieni. Este sărutul meu de rămas bun, câine! Iar asta e de la văduvele, orfanii şi oamenii omorâţi din Irak!" a strigat reporterul în momentul în care a aruncat cu pantofii înspre preşedintele american.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: George Bush
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close