Antena 3 CNN Externe Irakienii cer eliberarea reporterului care a aruncat cu pantofii în George Bush

Irakienii cer eliberarea reporterului care a aruncat cu pantofii în George Bush

Irakienii cer eliberarea reporterului care a aruncat cu pantofii în George Bush
15 Dec 2008   •   18:31

Irakienii au ieşit în stradă ca să ceară eliberararea reporterului care a aruncat cu pantofii către preşedintele american George W. Bush în timpul conferinţei de presă de la Bagdad. Liderul de la casa Albă, însă, pare să fi trecut repede peste incident.
Surse oficiale irakiene au anunţat că reporterul Muntadhar al Zaidi este supus unor teste medicale pentru a se determina dacă era sub influenţa drogurilor sau a alcoolului. Locuitorii din mai multe ţări arabe, unde George W. Bush nu este deloc popular, îl consideră pe jurnalistul irakian un erou.
O asociaţie caritabilă prezidată de fiica preşedintelui libian Muammar Kadhafi, a decis chiar să îl decoreze cu "ordinul curajului" pe jurnalistul irakian.

Bush a ajuns în Afganistan pentru ultima sa vizită oficială înainte de a preda puterea democratului Barak Obama. Bush le-a vorbit trupelor americane la Kabul şi a primit o decoraţie din partea omologului său afgan, Hamid Karzai.
Preşedintele american a apărut la baza militară Bagram, aflată la 50 de kiolometri de kabul, chiar în zorii zilei. A plecat în secret de la Bagdad şi a ajuns în toiul nopţii în Afganistan. Personalul militar al bazei, peste 1000 de soldaţi şi puşcaşi marini, au fost în picioare la 5:30 ca să-l aplaude pe George W. Bush.
Afganistanul este o ţară care s-a schimbat dramatic în ultimii 8 ani. Când am devenit eu preşedinte în 2001, talibanii îi asupreau brutal pe afgani. Fetele nu aveau dreptul să meargă la şcoală. Cei care nu se supuneau credinţei radicale a regimului erau bătuţi în public. Sau erau executaţi pe stadioane. Al Qaida avea mână liberă în ţară", a declarat George Bush.
După întâlnirea cu trupele americane, Bush a plecat la Kabul, unde s-a întâlnit cu preşedintele afgan Hamid Karzai. Liderul de la Casa Albă a primit chiar o medalie din parte omologului său afgan.
"Afganistanul nu va permite comunităţii internaţionale să plece înainte ca noi să fim pe picioare, înainte să fim destul de puternici să ne apărărm singuri şi să avem o economie sigură", a declarat Hamid Karzai.
Bush i-a promis lui Karzai că trupele americane vor rămâne în Afganistan, chiar dacă la Casa Albă va fi un nou preşedinte.
Peste 65 000 de soldaţi ai Coaliţiei Internaţionale se află în teatrul de operaţiuni din Afganistan.
Preşedintele american a plecat în grabă de la Kabul, pentru a fi prezent la o recepţie de Crăciun la Casa Albă.
Antena 3

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close