Antena 3 CNN Externe Iran acuză SUA de susţinerea liderului grupului rebel sunit Jundallah

Iran acuză SUA de susţinerea liderului grupului rebel sunit Jundallah

Iran acuză SUA de susţinerea liderului grupului rebel sunit Jundallah
Sursa foto: Abdolmalek Rigi
24 Feb 2010   •   03:39

Iran a acuzat SUA că îl susţine pe Abdolmalek Rigi, liderul grupului sunit rebel Jundallah cu baza în Pakistan. Televiziunea de stat iraniană IRIB TV a prezentat un reportaj, marţi, în care Rigi era capturat de forţele iraniene şi condus de agenţi pe un aeroport iranian.
Rigi a fost capturat într-un zbor din Dubai spre Kîrgîzstan, arăta postul de limbă engleză Press TV .
Rigi a fost la o bază americană din Afganistan cu doar 24 de ore înainte de a fi arestat, arăta ministrul de Informaţii iranian Heidar Moslehi. El arăta în cadrul unei conferinţe de presă că Rigi a avut contacte cu Central Intelligence Agency (CIA) şi serviciul secret israelian Mossad, şi s-a întâlnit chiar cu şeful NATO Jaap de Hoop Scheffer în Afganistan în aprilie 2008 .
În plus ministerul de Externe de la Teheran preciza că grupul lui Rigi a fost sprijint de SUA. Această organizaţie a fost creată şi condusă de acesta şi este catalogată a fi organizaţie teroristă de către Iran şi Pakistan.
Jundallah, sau Mişcarea Populară de Rezistenţă a Iranului, este o organizaţie islamică sunnită insurgentă cu sediul în Balochistan din Pakistan, ea luptând pentru drepturile musulmanilor suniţi din Iran.
Ministerul de Externe iranian estima că sprijinul SUA pentru Rigi este o ruşine pentru Washington şi alte state ce pretind că luptă pentru drepturile omului. Se sublinia că aceasta este încă o dovadă că adevărata cauză a problemelor şi insecurităţii din regiune sunt statele străine.
Ministrul de Informaţii mai arăta că Rigi a fost în contact şi cu unele state UE, în care a şi călătorit. Acesta a fost monitorizat timp de cinci luni înainte de a fi arestat de forţele iraniene.
Statele Unite au respins luni acuzaţiile iraniene de sprijin al lui Rigi sau a unor comploturi în Iran, după cum arătase fratele dizidentului anul trecut.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: republica islamica Drepturile omului
Parteneri
Florin Piersic a fost transferat la Terapie Intensivă!
x close