Antena 3 CNN Externe Iran arestează lideri ai opoziţiei

Iran arestează lideri ai opoziţiei

Iran arestează lideri ai opoziţiei
Sursa foto: iran proteste
29 Dec 2009   •   05:24

Iran a arestat cel puţin 10 lideri ai opoziţiei, luni, la o zi după ce opt persoane au fost ucise în timpul protestelor antiguvernamentale izbucnite în timpul unui festival religios şiit.
Siteul de opoziţie Norooz susţine că trei consilieri ai liderului opoziţiei Mirhossein Mousavi au fost arestaţi, alături de şapte politicieni reformatori. De asemenea siteul Jaras scrie că poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa susţinătorii lui Mousavi care se strânseseră pentru a prezenta condoleanţele lor pentru moartea nepotului său, ucis în timpul protestelor de duminică.
Consiliul Naţional Suprem de Securitate al Iranului a anunţat că opt persoane au fost ucise în Iran, în timp ce ministerul Sănătăţii a numărat peste 60 de răniţi în Teheran.
Preşedintele american şi liderul german au condamnat acţiunile puterii iraniene.
Barack Obama a cerut eliberarea imediată a celor arestaţi în urma folositii "pumnului de fier al brutalităţii" contra protestatarilor. În timp ce cancelarul german Angela Merkel a cerut Iranului să respecte "dreptul la liberă exprimare prin demonstraţii paşnice."
Violenţele de duminică au izbucnit în tot Iranul, fiind înregistrate proteste antiguvernamentale în Qom, Shiraz, Isfahan, Najafabad, Mashhad, Babol, ca şi Teheran, fiind calificate de diplomaţii occidentali ca cele mai mari ciocniri cu forţele de ordine din alegerile din iunie şi până acum.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: republica islamica
Parteneri
Imagini spectaculoase în România - Aurora boreală surprinsă în Bacău
x close