Antena 3 CNN Externe Iran: cei trei americani arestaţi sunt spioni ai SUA

Iran: cei trei americani arestaţi sunt spioni ai SUA

Iran: cei trei americani arestaţi sunt spioni ai SUA
Sursa foto: americani arestati
09 Apr 2010   •   19:19

Ministrul informaţiilor din Iran i-a acuzat pe cei trei americani închişi la Teheran pentru că au traversat ilegal graniţa din Irak, în iulie, că au legături cu serviciile de spionaj ale SUA.

Afirmaţiile au întărit acuzaţiile Iranului contra grupului, sugerând că autorităţile s-ar putea apropia de aducerea acestora în faţa justiţiei după luni de semnale confuze şi temeri în SUA că ei ar putea fi folosiţi ca monedă de schimb în conflictul republicii islamice cu Occidentul.
Familiile lor susţin că cei trei erau în excursie în regiunea kurdă din nordul Irakului şi au traversat neintenţionat graniţa. Iramn i-a acuzat de spionaj şi a subliniat că îi va aduce în faţa justiţiei.
Postul tv iranian de limbă engleză Press TV relata că ministrul Informaţiilor, Heidar Moslehi, a declarat că Teheran are "dovezi credibile " că cei trei au legături cu spionajul american. El a subliniat că probele vor fi oferite în curând presei.
Este pentru prima dată când un oficial de top declară că cei trei ar avea legături cu serviciile de informaţii americane.
Moslehi a mai avertizat şi statele vecine să nu coopereze cu spionajul american şi israelian.
La Washington, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, P.J. Crowley, a negat vehement acuzaţiile aduse celor trei cetăţeni americani.
Josh Fattal, 27 de ani, Shane Bauer, 27 de ani, şi Sarah Shourd, 31 de ani, erau în excursi în Kurdistan pe 31 iulie, când au traversat graniţa în Iran.
Ministrul iranian de Externe, Manouchehr Mottaki, declara în decembrie că se aşteaptă la un proces rapid. În timp ce preşedintele Mahmoud Ahmadinejad a pus la îndoială intenţiile americanilor, dar a declarat că va face tot ce poate pentru a-i elibera.
Totuşi, în noiembrie, Ahmadinejad a declarat că SUA deţine mai mulţi cetăţeni iranieni, ceea ce provocat temeri că guvernul său s-ar putea gândi la un schimb.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: republica islamica
Parteneri
Primarul din Spanțov, prima reacție despre moartea fetiței de 4 ani și a bunicii ei
x close