Antena 3 CNN Externe Iran ?îl împiedică? pe Ayad Allawi să devină premier în Irak

Iran ?îl împiedică? pe Ayad Allawi să devină premier în Irak

Iran ?îl împiedică? pe Ayad Allawi să devină premier în Irak
Sursa foto: Ayad Allawi
01 Apr 2010   •   09:40

Fostul premier irakian Ayad Allawi a acuzat Iranul că încearcă să îl împiedice să devină prim ministru din nou, după ce formaţiunea sa ieşit cea mai puternică după alegerile naţionale.
Teheran a intervenit în procesul electoral din Irak, unde blocul său Iraqiya a obţinut 91 locuri din cele 325 ai Consiliului Reprezentanţilor, cu două mai mult decât formaţiunea premierului Nouri al-Maliki, Alianţa Legii, a declarat acesta pentru BBC.
?Iran intervine masiv, iar aceasta este îngrijorător,? decla Allawi, care a acuzat republica islamică că a invitat toate marile partide la Teheran, cu excepţia blocului său.
?Ei au invitat pe toată lumea- dar nu ne-au invitat pe noi - la Teheran,? arăta acesta.
Întrebat dacă Iran ar dori să îl oprească a deveni premier, Allawi a răspuns: ?Aşa cred, au demonstrat-o foarte clar. Suntem preocupaţi pentru respectarea voinţei poporului irakian.?
Nici Iraqiya dar nici Alianţa Legii nu au obţinut o majoritate parlamentară, iar acum este aşteptată o perioadă de construire a unor coaliţii, ce au putea dura câteva luni.
Figuri politici importante din toate partidele politice au vizitat Teheranul începând cu 7 martie, de la alegerile parlamentare - dar nici un oficial de la Iraqiya .
Preşedintele irakian Jalal Talabani, care conduce una din cele două formaţiuni dominante kurde şi vicepreşedintele şiit Adel Abdel Mahdi, membru al Alianţei Naţionale Irakiene, au vizitat Teheran în weekend pentru a celebra Nowrouz, noul an iranian şi kurd.
Antena3.ro

×
Parteneri
Primarul din Spanțov, prima reacție despre moartea fetiței de 4 ani și a bunicii ei
x close