x close

Iranul a denunţat la ONU dezvoltarea arsenalelor nucleare

de A.M    |    27 Apr 2015   •   23:57
Iranul a denunţat la ONU dezvoltarea arsenalelor nucleare 772

Iranul a cerut luni, în cadrul deschiderii celei de-a 9-a conferinţe privind Tratatul de Neproliferare Nucleară (TNP), la sediul ONU, ca puterile nucleare să renunţe la modernizarea arsenalului lor atomic şi a acuzat din nou Israelul că ameninţă Orientul Mijlociu, relatează Reuters.

"Îndemnăm statele dotate cu arma nucleară să-şi înceteze imediat investiţiile în modernizarea şi menţinerea arsenalelor lor atomice", a solicitat ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, în numele a 120 de ţări din cadrul Mişcării Nealiniaţilor.

Iranul şi ceilalţi membri ai Mişcării Nealiniaţilor sunt "profund îngrijoraţi" de doctrinele militare, în special cea a NATO, care permit folosirea armei atomice, a adăugat el.

Republica Islamică, suspectată de occidentali că vrea să obţină arma atomică, a încheiat pe 2 aprilie, la Lausanne, un acord-cadru asupra programului său nuclear cu Grupul P5+1 (Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania).

Discuţiile asupra programului nuclear iranian s-au reluat miercuri în scopul ajungerii la un acord final până la sfârşitul lui iunie.

Pe de altă parte, şeful diplomaţiei iraniene a criticat Israelul, care ar poseda arma atomică deşi nu a recunoscut acest lucru în mod oficial, acuzându-l că reprezintă "o ameninţare gravă şi permanentă pentru securitatea vecinilor săi continuând să-şi dezvolte arsenalul nuclear".

Israelienii, care nu au semnat TNP, participă ca observatori la această conferinţă care se va încheia pe 22 mai.

Semnat pe 1 iulie 1968, TNP a intrat în vigoare pe 5 martie 1970.

Citeşte mai multe despre:

ONU arsenal nuclear iran
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati