Antena 3 CNN Externe Iranul şi marile puteri reiau negocierile privind programul nuclear al Teheranului

Iranul şi marile puteri reiau negocierile privind programul nuclear al Teheranului

Iranul şi marile puteri reiau negocierile privind programul nuclear al Teheranului
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.T.    |    18 Feb 2014   •   10:41

Iranul şi marile puteri reiau, marţi, la Viena, negocierile care au ca obiectiv rezolvarea definitivă a dosarului legat de controversatul program nuclear al Teheranului, informează AFP, citată de Agerpres.

Discuţiile vor avea loc pe fondul scepticismului şi neîncrederii ce persistă în rândul părţilor implicate.

„Eu nu sunt optimist în privinţa negocierilor şi ele nu vor duce nicăieri”, a declarat, luni, liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei.

Cu toate acestea, Ali Khamenei a precizat că nu se opune procesului început odată cu acordul istoric din noiembrie de la Geneva.

În acelaşi timp, şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, a afişat un optimism prudent la sosirea sa la Viena, unde urmează să aibă loc reuniunea prevăzută să dureze trei zile.

Miza negocierilor este încheierea unui acord care să permită normalizarea relaţiilor internaţionale dintre Iran şi SUA, întrerupte de 35 de ani, şi eliminarea opţiunii militare evocată încă de Washington.

Grupul 5+1 (China, SUA, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Germania) şi Iranul au încheiat la sfârşitul lunii noiembrie, la Geneva, un acord interimar pe o perioadă de şase luni ce limitează anumite activităţi sensibile ale Teheranului în schimbul ridicării parţiale a sancţiunilor occidentale.

Acordul, care are o durată de şase luni, a intrat în vigoare la 20 ianuarie sub supravegherea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), iar Teheranul a suspendat îmbogăţirea uraniului la 20%, etapă importantă către nivelul militar de 90%.

Acest plan de acţiune ar urma acum să fie transformat într-un acord global care să garanteze fără nicio îndoială natura paşnică a programului nuclear iranian.

Marile puteri şi Israelul, considerat singura putere nucleară în regiunea Orientului Mijlociu, suspectează Iranul că, prin programul său nuclear, intenţionează să-şi dezvolte arma atomică, acuzaţie respinsă constant de Teheran, care susţine că are nevoie de tehnologie nucleară pentru producerea de energie.

Reuniunea de la Viena este prima dintr-o serie de alte discuţii al căror cadru urmează să fie definitivat. Mai mulţi experţi şi diplomaţi consideră însă puţin probabil ca un acord să fie încheiat în decursul celor şase luni ale acordului interimar, dar perioada ar putea fi prelungită, de comun acord, până la un an.

×
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close