Antena 3 CNN Externe Iranul transformă condamnarea la moarte a lui Salman Rushdie într-un joc video cu scop educativ

Iranul transformă condamnarea la moarte a lui Salman Rushdie într-un joc video cu scop educativ

Iranul transformă condamnarea la moarte a lui Salman Rushdie într-un joc video cu scop educativ
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
02 Iul 2012   •   16:36

Scriitorul Salman Rushdie, împotriva căruia ayatollahul iranian Khomeini a emis o "fatwa" (condamnare la moarte), în 1989, a devenit subiectul unui joc video, creat cu scopul de a populariza în rândul tinerilor iranieni mesajul despre "păcatul" scriitorului britanic.
   
"The Stressful Life of Salman Rushdie and Implementation of his Verdict" este titlul unui joc video creat de Asociaţia Islamică a Studenţilor, o organizaţie finanţată de guvernul de la Teheran, care a anunţat săptămâna trecută că a finalizat fazele iniţiale ale procesului de producţie a jocului, informează site-ul publicaţiei The Guardian.
   
Informaţia despre conceperea acestui joc video a fost făcută publică pe 26 iunie, la Teheran, unde a avut loc cea de-a doua ediţie a Târgului Internaţional pentru Jocuri pe Computer, găzduită de Iran. "Organizatorii au considerat acest eveniment ca o oportunitate de a promova cultura iraniană, valorile şi identitatea islamică şi ca o modalitate de a prezenta produsele iraniene pe piaţa internaţională a creatorilor de jocuri video", se afirmă într-un comunicat postat pe site-ul postului public ce emite în limba engleză Press TV.
   
În urmă cu trei ani, Asociaţia Islamică a Studenţilor şi Fundaţia Naţională pentru Jocuri Video din Iran i-au invitat pe studenţii iranieni să trimită scenarii pentru acest joc, iar cele mai bune trei dintre toate scenariile primite au fost înmânate creatorilor jocului. Însă crearea propriu-zisă a jocului "The Stressful Life of Salman Rushdie and Implementation of his Verdict" a fost amânată.
   
Directorul acestei asociaţii studenţeşti, Ahmat Khalili, a declarat pentru agenţia de presă Fars că producerea jocului se află în curs, în ciuda unor dificultăţi tehnice iniţiale: "De obicei nu avem probleme atunci când vine vorba de idei (pentru jocuri video), dar atunci când trebuie să începem să le producem, înregistrăm anumite întârzieri", a spus el.
   
Deocamdată se cunosc puţine detalii despre noul joc video, însă titlul său sugerează faptul că utilizatorii trebuie să implementeze sentinţa ayatollahului Khomeini şi să îl ucidă pe Salman Rushdie.
   
Autorităţile iraniene s-au plâns în ultimii ani că "inamicii" le-au atacat ţara în timpul unui "război software şi cultural", folosind posturi ilegale de televiziune prin satelit, romane occidentale, filme hollywoodiene şi jocuri video. Coafurile şi creaţiile vestimentare occidentale au fost şi ele condamnate şi acuzate că fac parte din această "invazie culturală".

Scriitorul Salman Rushdie a trăit ascuns şi sub protecţia poliţiei britanice în anii '90, după ce ayatollahul Khomeini l-a condamnat la moarte, în Iran, pentru publicarea "Versetelor satanice", o carte considerată o insultă la adresa culturii islamice.
   
El apare ocazional la televiziune în calitate de invitat al unor talk show-uri şi a fost consultant în echipa de producţie a emisiunii "Real Time with Bill Maher" produsă şi difuzată de HBO. Salman Rushdie a fost şi gazda unui episod al emisiunii "Charlie Rose" difuzată de postul PBS în 2006.
   
Salman Rushdie a primit titlul de Cavaler al Imperiului Britanic în iunie 2007. Evenimentul a stârnit reacţii violente din partea lumii islamice, reactualizând resentimentele pricinuite de publicarea "Versetelor satanice". De asemenea, scriitorul deţine titlul de Comandor al Ordinului Artelor şi Literelor, cea mai înaltă distincţie culturală franceză.
 

×
Subiecte în articol: condamnare la moarte
Parteneri
Tânăr dezbrăcat de jandarmi, pentru a fi verificat de droguri, în Mamaia
x close