Antena 3 CNN Externe Președintele brazilian Jair Bolsonaro a fost blocat pe YouTube după ce a făcut legătura între COVID și SIDA

Președintele brazilian Jair Bolsonaro a fost blocat pe YouTube după ce a făcut legătura între COVID și SIDA

Platforma video YouTube a suspendat activitățile pe canalul președintelui brazilian Jair Bolsonaro, în urma afirmațiilor acestuia privind o pretinsă legătură între vaccinul anti-COVID și SIDA, anunță presa internațională.

Președintele brazilian Jair Bolsonaro a fost blocat pe YouTube după ce a făcut legătura între COVID și SIDA
Sursa foto: hepta / Mateus Bonomi
de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Oct 2021   •   09:59

Anterior, YouTube a dezactivat o înregistrare video în Bolsonaro făcea afirmațiile respective.

Blocajul va dura o săptămână, timp în care președintele brazilian nu va putea posta noi înregistrări video sau face emisii în direct. Însă înregistrările vechi rămân în continuare disponibile pe canalul unde Bolsonaro are 3,5 milioane de abonați.

"Am suprimat o înregistrare video pe canalul lui Jair Bolsonaro, pentru încălcarea politicilor noastre privind dezinformarea medicală asupra COVID-19. În înregistrare se afirma că vaccinurile nu reduc riscul de a contracta boala şi că ele provoacă alte boli infecțioase", a anunțat YouTube într-un comunicat.

La rândul lor, Facebook şi Instagram au suprimat, luni, înregistrarea în cauză.

În discursul său săptămânal, distribuit joia trecută simultan pe mai multe platforme, Jair Bolsonaro menționa "rapoarte oficiale ale guvernului britanic" care ar sugera că persoanele pe deplin vaccinate dezvoltă SIDA "mult mai repede decât este prevăzut".

SIDA este boala virală descoperită la începutul anilor '80 din secolul trecut, care afectează sistemul imunitar și poate provoca decesul în urma contractării unor maladii cu care organismul nu mai poate să lupte.

Președintele brazilian, "recidivist" la fake news pe YouTube și Facebook

"Vă recomand să citiți știrile. Nu le voi citi aici, pentru că aș putea avea probleme cu live-ul meu", a adăugat şeful statului brazilian.

Informația propagată de Bolsonaro a fost dezmințită de guvernul britanic. La rândul său, Societatea braziliană pentru boli infecțioase a precizat că "nu este cunoscută nicio legătură între vreun vaccin contra COVID-19 şi dezvoltarea Sindromului Imunodeficienței Dobândite (SIDA)".

Deocamdată, liderul brazilian nu a reacționat la blocarea canalului său de pe YouTube.

Este pentru a doua oară când președintele Bolsonaro încalcă normele acestei platforme.

YouTube a trimis o primă alertă în iulie, când a suprimat de pe canalul său înregistrări video ce conțineau informații false despre pandemie.

În clipurile respective, era pusă la îndoială eficacitatea măștii în prevenirea contaminărilor iar utilizarea hidroxiclorochinei şi a ivermectinei era încurajată, în condițiile în care aceste medicamente nu au fost recunoscute ca fiind eficiente.

De asemenea, Facebook a retras deja în martie o înregistrare video în care, criticând măsurile preventive şi vaccinurile anti-COVID-19, președintele brazilian îi încuraja pe oameni să se adune în grupuri, într-un moment în care în această țară mureau zilnic de COVID circa 2.500 de persoane.

Acuzat de o parte semnificativă a societății că răspândește informații false despre pandemie, Jair Bolsonaro este anchetat, din august, de Curtea Supremă federală pentru "calomnie" și "incitare la crimă", în contextul în care președintele a pus la îndoială sistemul de vot electronic din Brazilia.

×
Subiecte în articol: Jair Bolsonaro YouTube
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close