Antena 3 CNN Externe Japonia ameninţă că va alunga trupele americane de pe teritoriul său

Japonia ameninţă că va alunga trupele americane de pe teritoriul său

Japonia ameninţă că va alunga trupele americane de pe teritoriul său
Sursa foto: armata americana
08 Oct 2009   •   19:17

Japonia ameninţă că va cere trupelor americane de pe insula Okinawa să părăsească ţara. Noul guvern analizează acordul cu Washington privind bazele militare, pe baza promisiunii electorale făcute japonezilor, care au suportat prezenţa americană timp de peste 60 de ani.

Circa 50.000 de soldaţi americani sunt în Japonia, din care două treimi în Okinawa. Resentimentele contra prezenţei lor au crescut în ultimii ani, din cauza unor infracţiuni comise de personalul american.
Deşi multe sunt relativ minore, altele au scos zeci de mii de oameni în stradă. În februarie 2008, un dosar contra unui soldat acuzat că a răpit o fată de 14 ani a fost clasat după ce ea şi-a retras acuzaţiile, aparent pentru a evita calvarul unui proces.
Acesta a adus aminte de un caz din 1995, când trei soldaţi americani au răpit şi violat o fată de 12 ani.
Katsuya Okada, ministrul de Externe a precizat că doreşte ca armata americană să rămână în Japonia, dar concentraţia din insulele sudice trebuie să fie redusă.
"Singura modalitate ca această prezenţă să fie sustenabilă pe termen lung este să ne asigurăm că povara asupra locuitorilor din Okinawa este redusă", declara acesta.
O altă plângere contra SUA este poluarea şi zgomotul produs de avioane, mai ales în zonele dens populate.
Guvernul anterior semnase un acord cu Washington pentru transferarea a 8000 de sodaţi în insula Guam până în 2012. Oricum, săptămâna trecută guvernul de la Tokyo a început să analizeze acordurile cu SUA, dar nu a fost stabilit un termen pentru luarea unei deciziii. În noiembrie, liderul american Barack Obama va sosi în Japonia pentru a rezolva această problemă.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: armata americana japonia
Parteneri
Schimbare radicală în funcţionarea Poştei Române
x close