Antena 3 CNN Externe Liderul opoziţiei iraniene: Occidentul ar trebui să lase Iranul să îşi rezolve singur problemele

Liderul opoziţiei iraniene: Occidentul ar trebui să lase Iranul să îşi rezolve singur problemele

Liderul opoziţiei iraniene: Occidentul ar trebui să lase Iranul să îşi rezolve singur problemele
Sursa foto: Mehdi Karroubi
22 Dec 2009   •   19:04

Preşedintele Mahmoud Ahmadinejad a trădat revoluţia iraniană, a încălcat Constituţia şi s-ar putea să nu îşi ducă mandatul până la capăt, susţine cel mai vocal opozant al său.
Cu toate acestea, Mehdi Karroubi a avertizat Occidentul să nu exploateze slăbiciunea regimului pentru a-i da o lovitură să oprească programul nucleare, menit, susţine el, pentru scopuri paşnice.

?Ştiinţa nucleară şi tehnologia nucleară paşnică sunt un drept pentru toţi membrii Tratatului de Proliferare Nucleară. Cerem guvernelor occidentale să nu folosească situaţia internă ca monedă de schimb cu guvernul iranian pentru a ajunge la un acord ce ar putea submina drepturile poporului iranian?, declara acesta pentru The Times.
El a mai cerut Occidentului să nu ajute opoziţia în lupta contra regimului, deoarece aceasta ar deschide drumul la acuzaţii de dependenţă de străini şi oprimare: ?provocările din această ţară ar trebui rezolvate de propriul popor.?

Publicaţia citată notează că dacă marele ayatollah Hossein Ali Montazeri, care a murit săptămâna trecută, era liderul spiritual al aşa-numite Mişcării Verzi antiguvernamentale, Karroubi a fost cel cel mai sfidător şi vocal lider politic de când el şi Mir Hossein Mousavi au fost învinşi de Ahmadinejad în alegerile prezidenţiale.
Acesta a apărut la protestele de stradă, a demascat folosirea violurilor şi torturilor contra deţinuţilor şi a acuzat regimul de fraudă electorală şi corupţie.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: republica islamica proteste de strada
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close