Antena 3 CNN Externe Lovitură de stat în Germania! 25 de persoane au fost reținute

Lovitură de stat în Germania! 25 de persoane au fost reținute

Procuratura Generală a Germaniei a dejucat o tentativa de lovitură de stat în țară. Serviciile secrete germane au reținut 25 de extremiști implicați direct, printre care se află și foști militari. Suspecții sunt acuzați că fac parte dintr-o organizație teroristă internă care urmărea răsturnarea guvernului.

Lovitură de stat în Germania! 25 de persoane au fost reținute
Sursa foto: getty images
de Laura Dinu    |    07 Dec 2022   •   12:09

Douăzeci și cinci de presupuși membri și susținători ai unei grupări de extremă-dreapta, suspectați că ar fi pus la cale o lovitură de stat în Germania, au fost reținuți de autorități, în urma unor descinderi organizate în 11 landuri. 

Alte două arestări au avut loc în Austria și Italia. 

Anchetatorii estimează că din acest grup, care complota lovitura de stat, făceau parte aproximativ 50 de bărbați și femei. 

Suspecții aveau legături cu mișcarea "Reichsbürger". Gruparea plănuia un atac armat asupra Bundestagului și arestarea unor politicieni, încă din noiembrie 2021, cu scopul de a instaura o nouă formă de stat pe modelul Germaniei de la 1871. 

Un personaj central al grupării era un bărbat de 71 de ani, cunoscut sub numele de prințul Heinrich al XIII-lea, alături de o judecătoare din Berlin. 

Operațiunea a debutat la ora 6.00 dimineața, când forțele speciale au luat cu asalt o casă din Berlin. Aici au arestat o fostă deputată AfD și judecătoare berlineză, în vârstă de 58 de ani. 

De asemenea, o femeie cu cetățenie rusă şi doi cetățeni germani au fost arestați ca presupuși susținători ai complotului. Potrivit presei germane, autoritățile monitorizau gruparea încă din luna august a acestui an. 

Organismul central al grupării era un așa numit "consiliu". Asemănător cabinetului unui guvern, acest consiliu are departamente precum justiția, afacerile externe și sănătatea. 

Potrivit planurilor, o organizație militară urma să elimine statul de drept democratic, chiar dacă ar fi existat victime. 

Potrivit procurorilor, complotiștii erau uniți de o respingere profundă a instituțiilor statului și a democrației din Germania, motiv pentru care se presupune că intenționau să schimbe sistemul prin forță. 

Cetățenii Reich-ului nu recunosc Republica Federală și structurile sale democratice. Ei refuză să plătească impozite și intră adesea în conflict cu autoritățile. Oficiul pentru Protecția Constituției estimează că gruparea numără 21.000 de adepți. 

×
Subiecte în articol: Germania lovitura de stat
Parteneri
Mobilizare impresionantă pentru Aryan, copilul rătăcit
x close