Antena 3 CNN Externe Marea Britanie va ancheta războiul din Irak

Marea Britanie va ancheta războiul din Irak

Marea Britanie va ancheta războiul din Irak
Sursa foto: gordon brown
16 Iun 2009   •   08:17

Premierul britanic Gordon Brown a anunţat o anchetă independentă legată de implicarea ţării în războiul din Irak. Cu toate acestea, în pofida presiunii publice, Brown a declarat că ancheta nu va fi publică.
În faţa parlamentului britanic, premierul a declarat că operaţiunile militare britanice s-au încheiat, iar acum a venit vremea unei anchete a războiului.

?Aceasta va lua în considerare perioada din vara anului 2001, înainte ca operaţiunile militare să înceapă în martie 2003 şi despre implicarea noastră ulterioară în Irak până la finele lunii iulie 2009?, declara Brown.
.
Acesta a subliniat că ancheta va fi pe deplin independentă şi va avea acces la toate documentele şi martorii importanţi. Brown aprecia că ar putea dura circa un an.

?Am cerut membrilor comisiei ca raportul final să fie dezvăluite, cu excepţia celor mai sensibile informaţii, anume acelea care sunt esenţiale pentru securitatea naţională?.

Deşi descoperirile rezultate în urma anchetei vor fi dezbătute în parlament, ancheta în sine va fi făcută în privat.

Londra a mai efectuat patru anchete legate de războiul din Irak, dar aceasta este menită a fi cea mai cuprinzătoare.
Forţele britanice au fost staţionate în principal în sudul Irakului, mai ales în jurul oraşului Basra. Operaţiunile militare au fost încheiate în aprilie, iar acum mai puţin de 500 de militari rămân în această ţară. Marea Britanie a pierdut 179 de militari în Irak.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Gordon Brown razboiul din Irak
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close