Antena 3 CNN Externe Mercenarii Wagner fac contrabandă cu aur din Sudan pentru a finanța războiul Rusiei în Ucraina

Mercenarii Wagner fac contrabandă cu aur din Sudan pentru a finanța războiul Rusiei în Ucraina

Rusia și mercenarii ruși Wagner fac contrabandă cu aur din Sudan, pentru a finanța eforturile de război în Ucraina, susține un raport CNN.

Mercenarii Wagner fac contrabandă cu aur din Sudan pentru a finanța războiul Rusiei în Ucraina
Sursa foto: Pexels
de Alexandra Ionescu    |    31 Iul 2022   •   19:49

Tone de aur, în valoare de miliarde de dolari, sunt scoase ilegal din țară, potrivit presei locale Mujo.

În ultima jumătate de an, cel puțin 16 zboruri de contrabandă rusești au făcut turul în afara țării, în avioane care pretind că transportă alimente, potrivit CNN. Unele dintre zboruri au avut ca destinație Latakia, Siria, unde Rusia are o bază aeriană importantă.

Potrivit CNN, punctul central al operațiunii este o fabrică de prelucrare a aurului din al-Abaudiya, deținută de Meroe Gold. Operativul Wagner, Alexander Sergeyevich Kuznetsov, ar fi supravegheat exploatarea aurului, siturile de prelucrare și tranzit din Sudan în ultimii ani.

„Meroe Gold și noul său nume fals (Al-Solag), ambele fiind fronturi Wagner, se pregătesc să dispună de cantități mari de aur prin contrabandă cât mai posibil și prin vânzarea lor pe piața locală din afara sistemului bancar”, a afirmat bloggerul sudanez Hisham Ali.

Potrivit Trezoreriei SUA, Meroe Gold este o subsidiară a M Invest care este deținută sau controlată de Mikhail Potepkin și servește drept acoperire pentru compania de mercenari Wagner. Yevgeniy Prigozhin a fost numit șef al rețelei. Trezoreria pretinde că Prigojin este finanțatorul lui Wagner.

CNN a raportat că M-Invest a extras resurse în timp ce a furnizat arme și antrenament grupurilor militare și paramilitare sudaneze. Potrivit CIA, World Factbook, o mare parte din armamentul Sudanului este echipament rusesc sau sovietic.

Rusia se amestecă în comerțul cu aur sudanez cel puțin din 2014, a informat CNN, după invazia Crimeei.

„Evgeniy Prigozhin și rețeaua sa exploatează resursele naturale ale Sudanului pentru câștig personal și răspândesc influențe maligne pe tot globul”, a declarat atunci secretarul Steven T. Mnuchin în 2020.

SUA au desemnat compania de mercenari Wagner ca forță proxy desemnată a Ministerului rus al Apărării. Grupul a fost desfășurat pe scară largă în războiul dintre Ucraina și Rusia.

×
Subiecte în articol: wagner mercenari aur Rusia Ucraina razboi Sudan
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close