Antena 3 CNN Externe Mercenarii Wagner se pregătesc să predea armatei ruse armamentul greu, anunță Moscova | Lukașenko vorbește în premieră despre rebeliunea lui Prigojin

Mercenarii Wagner se pregătesc să predea armatei ruse armamentul greu, anunță Moscova | Lukașenko vorbește în premieră despre rebeliunea lui Prigojin

Ministerul rus al Apărării a transmis, marți, că membrii grupării paramilitare Wagner se pregătesc să predea armele grele.

Mercenarii Wagner se pregătesc să predea armatei ruse armamentul greu, anunță Moscova | Lukașenko vorbește în premieră despre rebeliunea lui Prigojin
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    27 Iun 2023   •   11:47

"Sunt în desfășurare preparative pentru predarea echipamentului militar greu al companiei militare private Wagner către unitățile forțelor armate ruse", se spune într-o declarație a instituției citate.

Anterior, într-un discurs nocturn, președintele rus Vladimir Putin a comunicat că, după încetarea rebeliunii armate, combatanții Wagner au trei opțiuni posibile: să semneze contracte cu Ministerul rus al Apărării, să se întoarcă acasă sau să plece în Belarus.

În Belarus a aterizat, marți, un avion operat de o companie legată de numele fondatorului Wagner, Evgheni Prigojin.

Citește și: Vladimir Putin a anunţat ce-l aşteaptă pe Evgheni Prigojin, la scurt timp după ce şeful mercenarilor Wagner a semnalat că este în viaţă

Avionul decolase din Rostov în cursul dimineții.

Nu a fost clar, momentan, cine se afla la bord.

Belarus este statul care s-a oferit să-i găzduiască pe liderul Wagner, Evgheni Prigojin, și pe mercenarii săi, după ce președintele Aleksandr Lukașenko a negociat cu șeful grupării paramilitare oprirea revoltei armate și a marșului spre Moscova.

Aleksandr Lukașenko despre insurecția Wagner: "Am pus armata în stare de luptă"

Președintele belarus, Alexander Lukașenko, a comentat, marți, rebeliunea armată a mercenarilor Wagner într-o primă declarație pe această temă.

"Având în vedere rolul Belarusului în rezolvarea acestei situații, trebuie să spun câteva cuvinte despre ceea ce s-a întâmplat și să explic poziția noastră și deciziile luate", a declarat Lukașenko, cu referire la acordul cu șeful Wagner, Evgheni Prigojin, în vederea stopării insurecției.

"Nu mă voi ascunde, a fost dureros să urmăresc evenimentele care au avut loc în sudul Rusiei. Nu numai pentru mine. Mulți dintre cetățenii noștri le-au luat în serios. Pentru că există doar o singură Patrie.

În cursul după-amiezii, toate forțele armate, inclusiv poliția și forțele speciale, au fost puse în stare de luptă. Istoria a reținut că poporul belarus știe cum să-și apere țara. Am fost și vom fi mai puternici decât orice provocări", a adăugat el.

Lukașenko, nicio vorbă despre Prigojin

Lukașenko a acuzat opoziția belarusă că încearcă să se folosească de situație prin împrăștierea de zvonuri despre o "rebeliune armată" în țară.

El nu a făcut, însă, nicio referire la Evgheni Prigojin și nici la locul unde s-ar afla acesta.

Belarus și Rusia fac parte din Uniunea Rusia - Belarus.

Rusia a desfășurat - în premieră după disoluția Uniunii Sovietice, petrecută la începutul anilor '90 din secolul trecut - arme nucleare pe teritoriul partenerului său, informația fiind confirmată atât de Moscova, cât și de Minsk.

Foto: tanc manevrat de combatanții Wagner în timpul retragerii din Rostov pe Don, după oprirea rebeliunii armate, 24 iunie 2023

×
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close